Kickstart: Derfor skød regeringen forbi målet

Finansministeriet har undervurderet, hvor stor en del af kickstarten, der gik til at købe varer i udlandet.

Kickstart: Derfor skød regeringen forbi målet

Regeringens milliarddyre kickstart af væksten er forsvundet ud af Danmark i et større omfang end først antaget.

Ifølge Finansministeriet er det hovedårsagen til, at regeringen skød forbi målet, da den forrige år påstod, at kickstarten ville skabe 21.000 nye job. Det skriver Jyllands-Posten.

Effekten af investeringerne i skoler, veje og boliger er sat ned med 5000 til 16.000 ekstra arbejdspladser.

Finansministeriet har i sine regnemodeller undervurderet, hvor stort et beløb der gennemsnitligt går til køb af varer og tjenesteydelser i udlandet, når der bruges penge på bygge- og anlægsinvesteringer.

Ifølge Danmarks Statistik, der leverer data til ministeriets skøn, ryger nu hele 21 procent af den slags investeringer i gennemsnit ud af landet i stedet for at sætte skub i økonomien i Danmark.

Enhedslisten har været en hård kritiker af netop regeringens regnemetoder og ryster på hovedet af Finansministeriets fejlvurdering.

- Regeringen kan bare se på antallet af arbejdsløse. Så ved den, hvor mange arbejdspladser der skal skabes, og måske man bare skulle koncentrere sig om at komme i gang med det, siger partiets arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl til avisen.

Socialdemokraternes finansordfører, John Dyrby Paulsen, var en af dem, der uden tøven fastslog, at kickstarten ville skabe 21.000 job. Han erkender, at uventet mange kickstartskroner er røget ud af Danmark.

- Det er klart, at en nedjustering af effekten skaber undren. Men man justerer jo i forhold til de erfaringer, man har. Det ville være mærkeligt, hvis man ikke gjorde det, siger han.

Bo Sandemann Rasmussen, økonomiprofessor ved Aarhus Universitet, påpeger, at der også ligger andre forklaringer bag Finansministeriets fejlskøn:

- Nogle af de virksomheder, der har fået opgaver som følge af de offentlige investeringer, har formentlig skruet ned for eller udskudt andre opgaver. Dermed behøver de at ikke udvide og ansætte flere på kort sigt, siger han til Jyllands-Posten.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst