Udland

Kilder: Cyperns finansminister tager tomhændet fra Moskva

Efter to døgns intense drøftelser om hjælp fra Rusland har den cypriotiske finansminister forladt Moskva.

Kilder: Cyperns finansminister tager tomhændet fra Moskva

Cyperns finansminister forlod tidligt fredag Moskva, efter to døgns forhandlinger med repræsentanter for den russiske regering om økonomisk hjælp til den kriseramte ø. Han vender tomhændet hjem - uden en aftale.

- Den cypriotiske delegation har sammen med finansminister, Michalis Sarris, forladt Moskva, siger flere kilder.

Ruslands finansminister, Anton Siluanov, siger, at "forhandlingerne er afsluttet."

- Forhandlingerne er afsluttet, hvad Rusland angår, siger Siluanov, som tilføjer, at russiske investorer ikke var interesserede i Cyperns offshore gasreserver.

Sarris, som oprindeligt erklærede, at han ville blive i Rusland, indtil en aftale var på plads, sagde til cypriotisk tv torsdag, at han ville tilbyde russerne andele i Cyperns banker og energiressourcer.

Forhandlingerne blev ifølge anonyme kilder afbrudt natten til fredag uden en aftale om at udvide et eksisterende russisk lån på 2,5 milliarder euro (18,7 milliarder kroner) til Cypern.

Russiske embedsfolk har sagt, at Michalis Sarris anmodede om lån på yderligere fem milliarder euro.

Sarris havde onsdag direkte møder med Siluanov og vicepremierminister Igor Sjuvalov.

Næsten 35 procent af alle indeståender i de cypriotiske banker tilhører russere. Cypern anses som et skatteparadis, og landets banker er blevet beskyldt for at hvidvaske penge.

I Berlin gentager Tysklands finansminister, at Eurozonen er parat til at hjælpe, men på særlige betingelser.

- Eurozonen vil hjælpe Cypern med garantier, men det er et krav, at øens egen finansielle sektor er med til at bære byrden, ellers vil den statslige økonomi bryde sammen på grund af den offentlige gæld, siger den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble.

- Opfattelsen af, at det cypriotiske problem kan løses alene af skatteborgerne i eurozonen, uden at de store banker i Cypern er med, kan ikke accepteres af de europæiske borgere, fastslår Schäuble over for den græske avis Ta Nea.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.