Kim Larsen og Gasolin' skabte det danske rocksprog

Kim Larsen døde søndag morgen. Han er helt i toppen af ranglisten, når der bliver talt dansk rockmusik.

Kim Larsen og Gasolin' skabte ifølge rockkender et sjovt og poetisk udtryk for dansk rock. Foto: Allan Moe/arkiv/Ritzau Scanpix

Kim Larsen og Gasolin' skabte ifølge rockkender et sjovt og poetisk udtryk for dansk rock. Foto: Allan Moe/arkiv/Ritzau Scanpix

Kim Larsen og Gasolin' var med til bane vejen for dansk rock. Den nu afdøde kunstner ligger helt i toppen af ranglisten, når det handler om dansk rock.

Det forklarer Klaus Lynggaard, der er forfatter, musikkender og tidligere rockanmelder.

- I 1970'erne skabte han sammen med gruppen Gasolin' et dansk rockudtryk. Han tog den gennemamerikanske musikform og gav den en drejning, fortæller Klaus Lynggaard og fortsætter:

- Det var et troværdigt, fyldigt, sjovt og poetisk dansk udtryk. Man kunne ikke andet end at tænke: Det sidder lige i skabet.

Han forklarer, at Gasolin' satte ord på og kunne udtrykke nogle af de tanker og følelser, som han selv gik rundt med dengang.

- Han vil nok blive husket som en af rockepokens helt store. Jeg vil tro, at han har skrevet fem-seks sange, der simpelthen vil blive en del af vores arvemasse, siger han.

Her nævner Lynggaard blandt andet "Kvinde min", "Langebro" og "Familien skal i skoven".

Kim Larsen kunne tale til folket, han gik fra at være en solist til at være en form for familieentertainer, forklarer Lynggaard og påpeger, at han gav datidens ungdom en stemme og en identitet.

Ifølge Henrik Milling, der er radiovært, vil Kim Larsen blive husket for at fortælle danskernes historie i øjenhøjde med befolkningen.

Han fremhæver også, at hans værker vil vare ved.

- Man vil for evigt bruge hans sange til bryllupper, begravelser og fester i det hele taget. Han er en del af alle danskeres familie, fortæller Henrik Milling.

Han fortalte ungdommens fortælling fra 1970'erne og 1980'erne, men ifølge Milling, er det ikke kun Kim Larsens egen generation, han har haft betydning for.

- Hvis man tror, at han kun er relevant for hans egen generation. Så har man forstået Kim Larsen dårligt. Kim Larsens sangskat rækker så meget videre, siger Milling.

Teksterne og tonesproget var enkelt. Det gav lytteren et billede og en historie, som kun få var i stand til at give, forklarer Milling.

- Det er nærmest fornærmende enkelt, meget af det han har lavet. Men nøj, hvor det virker. Det er dér, at det bliver kunst, siger han.

Kim Larsen sov ind søndag morgen efter længere tids sygdom. Han blev 72 år.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.