Udland

Kina fyrer rumfartøj af sted mod Månen

Om bord på den kinesiske rumraket er en guldfarvet månebil kendt som Jadekaninen.

Kina fyrer rumfartøj af sted mod Månen

Kina tog natten til mandag lokal tid et nyt skridt i landets ambitiøse rumprogram, da de sendte en raket på vej mod Månen.

Om bord på rumfartøjet Chang'e-3 er en guldfarvet månebil, som bærer navnet Jadekaninen.

Opsendelsen er historisk for Beijing, da det er første gang, at Kina sender et køretøj til månen.

Kinas stats-tv sendte direkte, da raketten blev affyret, og alt er gået efter planen, siger Zhang Zhenzhong, der leder Xichang-rumfartscentret i den sydvestlige del af Kina.

- Fartøjet er allerede gået ind i sit designerede kredsløb, siger han ifølge nyhedsbureauet Xinhua.

- Jeg annoncerer hermed at afsendelsen var succesfuld, tilføjer han.

Kinas præsident, Xi Jinping, har sagt, at Kina skal etablere sig som en rum-supermagt. Rumprogrammet fører allerede nu stolthed til Kinas voksende teknologisektor, siger han.

Kinesernes guldfarvede månebil har seks hjul og vingeagtige solpaneler, og den kan køre op til 200 meter i timen. Det er blandt andet meningen, at den skal indsamle geologiske prøver, når den lander midt i december.

Omridset af Jadekaninen, som på kinesisk hedder Yutu, siges at være synlig på Månens overflade ligesom Vestens fortælling om manden i månen.

Kina sendte mennesker ud i rummet første gang i 2003 og vil sende en rumstation i kredsløb inden 2020. Forskere i Beijing drøfter også muligheden for at sende en mand til Månen på et tidspunkt efter 2020.

Kina har forsikret om, at rumprogrammet har fredelige formål, men USA's forsvarsministerium har gjort det klart, at det ikke ønsker, at Kina får strategiske fordele ud af programmet.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.