Udland

Kina: IMF bør tilbyde Ukraine økonomisk hjælp

Kina signalerer støtte til aftale mellem IMF og Ukraine, men er tilbageholdende med selv at yde støtte.

Kinas udenrigsministerium siger, at internationale institutioner som Den Internationale Valutafond, IMF, bør tilbyde økonomisk hjælp til Ukraine for at sikre økonomisk stabilitet i landet.

Men kineserne har ikke tilkendegivet, om de selv vil bidrage.

Den ukrainske finansminister, Oleksander Shlapak, siger, at han forhandler med IMF om en lånepakke på omkring 15 milliarder dollar (omkring 81 milliarder kroner), fordi økonomien i hans land er blevet alvorligt svækket af politisk uro og misligholdelse.

Præsident Barack Obama har også opfordret IMF til hurtigt at indgå aftaler om finansiel støtte til Kijev, som dermed også sikrer økonomisk hjælp fra EU og USA.

Kinas præsident, Xi Jinping, drøftede mandag Ukraines fremtidige stabilitet med Obama, siger det kinesiske udenrigsministeriums talsmand, Hong Lei.

Kina har anlagt en forsigtig og tilbageholdende kurs under krisen omkring Ukraine. Beijing synes ikke at ønske spændinger i forhold til Rusland, som er dets allierede, og har heller ikke kommenteret den omstridte folkeafstemning på Krim.

Men Kina har også meldt ud, at det ønsker at fortsætte et "venskabeligt samarbejde" med Ukraine og siger, at det respekterer ukrainernes uafhængighed, suverænitet og territoriale integritet.

Ifølge den amerikanske finansminister, Jack Lew, er USA i stand til at give en hånd til Ukraine enten gennem bilaterale programmer eller gennem større internationale institutioner.

Rusland havde lovet Ukraine et lån på op mod 80 milliarder dollar (439 milliarder kroner).

Ukraine har et underskud på statsbudgettet på 13 milliarder dollar i år, og statens reserver er faldet til 18 milliarder dollar.

EU sigter mod at underskrive hele den udskudte frihandelsaftale med Ukraine, så den kan træde i kraft senest 1. november. Frem til aftalen træder i kraft, vil EU fjerne eller kraftigt reducere en række toldsatser for ukrainsk eksport til EU.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst