Udland

Kina importerer nordkoreanske arbejdere

Kina og Nordkorea har lavet opsigtvækkende aftale om gæstearbejdere. Erstatning for våbenhandlen, lyder det.

Kina importerer nordkoreanske arbejdere

Kina har indgået en aftale med Nordkorea om at lade tusindvis af nordkoreanere komme til Kina for at arbejde i landets industrivirksomheder.

Aftalen er endnu ikke offentliggjort, men avisen Los Angeles Times har fået oplysningerne bekræftet af Korea-analytikere, forretningsfolk og lokale kinesere.

Med aftalen får 40.000 nordkoreanere visum til Kina, hvor de skal gennem industrioplæring. Det drejer sig om syersker, teknikere, mekanikere og bygnings- og gravearbejdere.

Kineserne vil betale en løn på mellem 1200 og 1800 kroner om måneden. Men kun 300 kroner går til arbejderne, mens resten går til regimet i Nordkorea.

Alligevel betragtes jobbene som vellønnede, fordi lønnen i Nordkorea blot er på 60 kroner om måneden.

Ifølge den amerikanske avis er det helt nyt, at Kina giver visum til arbejdere uden specialkompetencer. Og der er tilsyneladende heller ikke tale om arbejdsområder, hvor Kina har mangel på arbejdskraft.

En kilde, som tidligere har været en del af den sydkoreanske efterretningstjeneste, siger, at eksporten af arbejdskraft er en erstatning for Nordkoreas våbeneksport, som er spærret på grund af sanktioner.

John Park, som er ekspert i forholdet mellem Nordkorea og Kina og ansat ved United States Institute of Peace, tror, at importen af nordkoreansk arbejdskraft blot er begyndelsen på en større bølge.

Park mener, at Kina er villig til at gå langt for at bevare stabiliteten i Nordkorea og hindre, at styret bryder sammen.

Nordkorea har tidligere haft gæstearbejdere i lande som Libyen og Bulgarien, men kun i langt mindre omfang.

/ritzau/NTB

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.