Udland

Kina klapper i som østers i spionsag

De kinesiske myndigheder afviser at kommentere på sagen om whistleblower, der har lækket hemmelige dokumenter.

Kina klapper i som østers i spionsag

Kina er yderst sparsomme med oplysninger i den omfattende lækagesag, hvor den amerikanske whistleblower Edward Snowden for nylig afslørede et tophemmeligt spionprogram i USA.

Efter at have lækket hemmelige oplysninger til aviserne The Guardian og Washington Post har Snowden taget flugten til Hongkong, som i 1997 igen kom under kinesisk styre.

Hvor han helt præcist gemmer sig er uvist, og de kinesiske myndigheder afviser at kommentere sagen.

- Jeg kan ikke give nogen oplysninger, siger Hua Chunying, der er talskvinde for det kinesiske udenrigsministerium, på et ordinært pressemøde.

Hun bliver endvidere spurgt om, hvordan Kina vil agere, hvis Edward Snowden søger asyl i Hongkong, om hvorvidt USA har henvendt sig til Kina om en udlevering af ham, og om en eventuel udlevering bliver besluttet af det halvautoritære Hongkong eller Kina.

Til alle spørgsmål lyder svaret: Jeg kan ikke give nogen oplysninger.

I et interview med avisen South China Morning Post torsdag afviser Edward Snowden, at han er flygtet til Hongkong for at undgå retslige repressalier.

- Jeg er ikke her for at undgå retsforfølgelse. Jeg er her for at afsløre kriminalitet, lyder det fra Snowden, som tilføjer, at han vil blive i Hongkong og bekæmpe de amerikanske myndigheder.

Den tidligere efterretningsmand lækkede i sidste uge oplysninger til aviserne The Guardian og Washington Post om, hvordan efterretningsorganisationen National Security Agency (NSA) overvåger amerikanske borgeres telefoner og internet-færden.

NSA har ifølge Snowden også hacket computere i både Hongkong og Kina siden 2009 hos offentlige embedsmænd, virksomheder og studerende.

Snowden skønner, at mere end 61.000 computere er blevet hacket på globalt plan - heriblandt hundredvis i Hongkong og Kina.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.