Udland

Kina kritiserer USA og Japan for at provokere

USA's forsvarsminister og Japans premierminister bliver beskyldt for at koordinere Kina-kritiske taler.

En kinesisk generalløjtnant har beskyldt den japanske premierminister Shinzo Abe og den amerikanske forsvarsminister Chuck Hagel for at koordinere deres taler på en stor konference i Asien.

- Den kinesiske delegation har en følelse af, at talerne fra hr. Abe og hr. Hagel er en provokerende handling mod Kina, siger generalløjtnant Wang Guanzhong fra Folkets Befrielseshær i forbindelse med sikkerhedskonferencen, der bliver afholdt i Singapore.

Den japanske leder og den amerikanske forsvarsminister holdt hver en tale med en dags mellemrum.

- Talerne fra hr. Abe og hr. Hagel gave mig det indtryk, at de havde koordineret det med hinanden. De støttede hinanden, de opfordrede hinanden og de udnyttede fordelen ved at tale først, siger Wang Guanzhong til forsamlingen.

Fredag tilbød Japans premierminister at hjælpe regionale allierede "for at sikre sikkerheden på alle have og i luften". Det er blevet opfattet som en hentydning til Kinas handlinger i Det Syd- og Østkinesiske Hav.

Her har territoriale stridigheder længe skabt spændinger i området, der har store olie- og gasrigdomme.

USA's forsvarsminister sagde lørdag, at selvom USA ikke vælger side i striden om territoriale rettigheder, så "er vi stærkt imod enhver nations brug af intimidering, tvang eller styrketrusler for at sikre sig deres krav".

Forholdet mellem Japan og Kina er anspændt på grund af en øgruppe i Det Østkinesiske Hav, der er kendt som Diaoyu på kinesisk og Senkaku på japansk.

Situationen blev yderligere anspændt, da Kina i november indførte luftforsvarszonen i samme område som en japansk zone.

Seks asiatiske lande gør krav på hele eller dele af området i Det Sydkinesiske Hav. Det drejer sig om Kina, Vietnam, Filippinerne, Malaysia, Brunei og Taiwan.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.