Kina opfordrer til atomkompromis i Lausanne

FN's Sikkerhedsråd skal spille en rolle i løsningen på atomstriden med Iran i den afgørende fase, mener Kina.

I den afgørende fase af forhandlingerne om Irans atomprogram advarer Kina om, at "atomforhandlingerne vil være spildt arbejde, hvis der ikke findes noget kompromis, og det opfordrer til, at parterne mødes på halvvejen".

Kina understreger også, at det har vital betydning, at FN's Sikkerhedsråd skal spille en rolle for løsningen på problemerne.

Erklæringen fra Kina kommer under en pause i maratonforhandlinger i Schweiz mellem stormagterne og Iran.

- Alle parter fastholder deres position, men i denne afgørende fase må alle parter være parate til at mødes på halvvejen, siger den kinesiske udenrigsminister Wang Yi, som har omdelt et kompromisudspil med fire punkter til pressefolk i Lausanne.

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, har forladt forhandlingerne, oplyser det russiske udenrigsministerium

- Han er rejst fra Lausanne, siger en russisk talskvinde.

Parterne mødes igen senere onsdag i et forøg på at nå frem til en rammeaftale.

Den iranske udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, sagde natten til onsdag, at der er gjort "store fremskridt", og at håbet er at have en "konklusion" på forhandlingerne klar onsdag i løbet af dagen.

- Vi har haft nogle meget positive samtaler med forhandlingsparterne. Vi håber at kunne begynde at skitsere en tekst onsdag, sagde Zarif til journalister.

Lavrov forudså også i nattetimerne, at en plan er nært forestående.

- Der er enighed om "alle centrale punkter" i aftalen. Eksperterne vil få de sidste detaljer på plads til slutningen af juni, sagde Lavrov ifølge nyhedsbureauet Tass.

Diplomater tæt på atom-forhandlingerne siger dog til Reuters, at den russiske udmelding ikke er sand, og at parterne endnu ikke er nået til enighed om de store stridspunkter.

Frankrigs udenrigsminister, Laurent Fabius, forlod også forhandlingerne i den schweiziske by tidligt onsdag.

Den fastsatte frist for an rammeaftale udløb formelt tirsdag aften ved midnat.Det er stormagterne i gruppen P5+1, der forhandler med Iran.

Forhandlingerne i den sidste fase føres på den internationale gruppes vegne af udenrigsministrene fra USA, Kina, Rusland, Storbritannien, Frankrig og Tyskland.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.