Kina overrasker analytikere med rentefald

Den kinesiske centralbank har sænket renten, og det kan skabe bekymringer om, at flere dårlige tal er i vente.

Kina overrasker analytikere med rentefald

Vigende vækst har længe præget meldingerne fra Kina, men det kommer alligevel som en overraskelse, at det store asiatiske land har tyet til en rentenedsættelse torsdag.

Her sænkede den kinesiske centralbank både den et-årige indlåns- og udlånsrente med 0,25 procentpoint. Dermed lyder renterne på 3,25 procent for indlån og 6,31 procent for udlån.

- Beslutningen kommer som en stor overraskelse, eftersom netop renteinstrumentet ikke var ventet taget i brug på grund af den negative effekt, det har på de statsejede kinesiske banker, skriver Handelsbankens seniorøkonom, Thomas Haugaard, i en kommentar.

- Vi betragter rentenedsættelsen som et meget klart signal om, at myndighederne er særdeles bekymrede for vækstudviklingen, skriver han.

Sidste gang, de kinesiske myndigheder reducerede renten, var i 2008 for at afbøde virkningerne af den globale krise. De kinesiske renter har været stabile siden en forhøjelse i juli sidste år.

Dengang blev en stor hjælpepakke sat på skinner for at imødegå udviklingen. Og Nykredits chefanalytiker, Ulrik Bie, tror heller ikke, at rentesænkningen bliver sidste indgreb, selvom det næppe bliver lige så voldsomt som dengang.

- Vi forventer yderligere reservekravsnedsættelser, en fremrykning af infrastrukturelle investeringer og programmer til at fremme husholdningernes køb af varige forbrugsgoder, skriver Ulrik Bie i en kommentar.

Heller ikke Handelsbankens Thomas Haugaard vil afvise, at der kommer yderligere indgreb.

- Med tanke på at maj-tallene offentliggøres i næste weekend, kan dagens rentenedsættelse skabe bekymringer om, at disse tal også kommer til at skuffe, lyder det fra Haugaard.

/ritzau/