Udland

Kina taber strid om sjældne metaller

USA, EU og Japan får medhold i klage over Kinas begrænsning af eksport af sjældne metaller.

Kina har tabt en strid i Verdenshandelsorganisationen WTO om restriktioner på dets eksport af sjældne metaller, siger amerikanske kilder i organisationen i en mail onsdag.

Klagen om restriktioner på eksporten af de meget kostbare metaller, tungsten og grundstoffet molybdenum blev indgivet af USA, EU og Japan for to år siden.

- Denne sejr understreger, at vi står parat til at skride ind, så snart det er nødvendigt for at beskytte de gode amerikanske job, der bliver holdt i gang af handel, siger den amerikanske repræsentant i WTO, Michael Froman.

WTO ventes senere onsdag at offentliggøre detaljer om afgørelsen.

Sjældne mineraler, som anvendes i almindelig højteknologi som computere, kameraer, biler, batterier, mobiltelefoner og missiler, er omdrejningspunkt i en større handelsstrid mellem Kina på den ene side og USA, EU og Japan på den anden.

Både Washington, Bruxelles og Tokyo klager over, at storproducenten Kina begrænser eksporten af metallerne. Dette har vakt vrede i Beijing, og det har været op til WTO at løse konflikten.

Kina producerer 97 procent af verdens sjældne mineraler som lutetium og scandium - og landet beskyldes for at tilgodese dets egne industrier ved at monopolisere forsyningerne til verdensmarkedet.

Beijing siger, at dets politik skyldes hensyn til miljøet og begrænsende ressourcer.

Mineralerne er ikke så sjældne igen, men Kina, som har omkring 35 procent af verdens kendte ressourcer, står for næsten al produktion på grund af lave lønomkostninger i landets minedrift.

Der er i dag langt større efterspørgsel end udbud af de sjældne mineraler, som for eksempel ikke produceres i EU.

USA, EU og Japan har udtrykt frygt for, at krisen kunne føre til knaphed og kunstigt høje priser, hvilket også kan tvinge elektronikproducenter til at flytte deres virksomheder til Kina for at få tilstrækkelig tilgang til metallerne.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst