Udland

Kina tilbageholder prominent pensioneret journalist

De kinesiske myndigheder tilbageholder en 70-årig journalist for at lække "statshemmeligheder".

Den prominente pensionerede journalist Gao Yu bliver tilbageholdt af de kinesiske myndigheder under mistanke for at have "lækket statshemmeligheder", oplyser politiet.

Den 70-årige Gao Yu er det seneste eksempel på, hvordan myndighederne forsøger at lukke munden på kritikere af det kommunistiske parti op til 25-års dagen for den blodige nedkæmpelse af ubevæbnede demonstranter på Den Himmelske Freds Plads i 1989.

Gao Yu bliver "tilbageholdt på mistanke om at levere statshemmeligheder til kilder uden for Kina" hedder det i en pressemeddelelse fra sikkerhedsmyndighederne i Beijing.

Gao Yu er tidligere redaktør for magasinet Economics Weekley, og hun blev udråbt til en af verdenspressens frihedshelte af Det Internationale Presseinstitut i 2000.

Hendes politiske skriverier har fået hende i myndighedernes søgelys tidligere. I 1993 blev hun idømt seks års fængsel på lignende anklager om at lække statshemmeligheder.

Torsdag viste kinesisk stats-tv, hvordan Gao Yu blev eskorteret væk og afhørt af to uniformerede politibetjente. Efterfølgende bragte tv-stationen en bekendelse fra den pensionerede journalist.

- Det, jeg har gjort, var en stor fejl. Jeg har oprigtigt lært en lektie af denne handling, og jeg indrømmer min skyld, siger Gao Yu til kameraet, mens hendes ansigt var sløret.

Indrømmelsen er blot den seneste i en række af tv-indslag, hvor myndighederne offentligt fremstiller kritikere af partiet.

Før udsendelsen havde Gao Yu været forsvundet i to uger, og hendes omgangskreds blev nervøse, da hun ikke dukkede op til et privat arrangement, der omhandlede nedkæmpelsen af demonstranter på Den Himmelske Freds Plads.

I 1989 var pladsen centrum for store prodemokratiske demonstrationer mod kommunistpartiet. Demonstrationerne blev brutalt stoppet, da militæret blev sat ind mod ubevæbnede civile og dræbte og sårede mange hundreder.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst