Udland

Kina undviger kritik fra Asien-fæller om sydkinesisk hav

En sammenslutning af asiatiske lande kritiserer ikke Kina for dets reaktion på dommen om Det Sydkinesiske Hav

Sydøstasiatiske lande undgår at irettesætte Kina og at nævne den nylige dom, der underkendte kinesernes krav i Det Sydkinesiske Hav.

Det fremgår af Aseans udtalelse, som ifølge AFP vil blive set som en sejr for den regionale gigant. Sammenslutningen består af ti sydøstasiatiske lande.

De asiatiske diplomater har været samlet til et topmøde i Laos' hovedstad. Her har de brugt dagevis på tovtrækkeri over, hvordan man skulle reagere på en international domstols nylige underkendelse af Kinas krav på havet.

I stedet gentog sammenslutningen, at den var "alvorligt bekymret" over kravet på området og "optrapningen af aktiviteter" og nøjedes med at opfordre til selvbeherskelse i det strategisk vigtige hav.

Omkring en tredjedel af al global skibstrafik går gennem havet.

Cambodja er blevet beskyldt for at torpedere dele af sammenslutningens bestræbelser på at nå til enighed om en fælles erklæring, som skulle opfordre Kina til at overholde voldgiftsrettens dom.

Fire medlemmer af Asean - Vietnam, Malaysia, Brunei og Filippinerne - ligger i direkte strid med Kina over dets krav, fordi deres krav på dele af havet overlapper kinesernes.

Sidstnævnte indbragte Kina for voldgiftsretten i Haag, som tidligere på måneden utvetydigt afviste Kinas krav.

Kina har fuldstændig afvist at anerkende dommen.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst