Kina vil have fingrene i danskernes gæld

Interessen for danske stats- og realkreditobligationer er stigende i både Kina og resten af Asien.

Kina vil have fingrene i danskernes gæld

Når en kinesisk præsident for første gang sætter fod på dansk jord torsdag, er det et blandt mange tegn på, at Kina har fået stor appetit på Danmark.

Både regeringen og industrien forventer, at det kinesiske besøg kan betyde handler for et tocifret milliardbeløb. Samtidig tyder meget på, at kineserne også er begyndt at fatte interesse for danske stats- og realkreditobligationer, skriver Politiken.

Det er værdipapirer, der sælges, for at staten og de danske boligejere kan låne penge.

- Vi har fået en helt ny investorgruppe. Renten var næppe kommet så langt ned uden den voksende interesse fra kinesiske og asiatiske investorer, siger bankdirektør i Nykredit Georg Andersen til Politiken.

Billedet genkender de i Nordea:

- Der er ingen tvivl om, at vi under den europæiske gældskrise har oplevet en meget betydelig øget interesse for Danmark. Kineserne kigger ligesom alle andre på, hvor det er sikkert at placere sine penge, siger chefanalytiker Jan Størup Nielsen til Politiken.

Også Nationalbanken oplever, at interessen for danske statspapirer er stigende i Asien.

Der findes ikke præcise tal på, hvor meget kineserne har investeret i danske papirer, da mange handler går gennem internationale værdipapircentraler, hvorfor den endelige ejer ikke kendes.

Overordnet set viser Nationalbankens tal dog, at godt 28 procent af de danske statsobligationer og 13 procent af realkreditterne ejes af udlandet.

Men ejerandelen kan hurtigt vokse sig større, hvis pengestærke asiater for alvor får øjnene op for danske gældspapirer. Det kan også komme danske boligejere til gode, mener professor Jesper Rangvid fra CBS.

- Det er indiskutabelt en god ting, at kineserne fatter interesse for Danmark. Det er med til at holde renten nede, siger Jesper Rangvid til Politiken.

/ritzau/