Udland

Kinas ledere lover kamp mod korruption

Den Nationale Folkekongres i Beijing har indledt to måneders møde for at færdiggøre lederskifte i partiet.

Kinas ledere lover kamp mod korruption

Kinas politiske ledere lover at gribe ind over for korruption og forbedre livskvaliteten i landet. Løfterne til befolkningen fremsættes ved den årlige parlamentsamling, som domineres af lederskiftet i kommunistpartiet.

Den afgående premierminister, Wen Jiabao, der venter en økonomisk vækst på 7,5 procent i 2013, lover samtidig at beskytte Kinas "territoriale integritet".

Løftet bakkes op med en tocifret stigning i de militære udgifter for at modernisere verdens største stående hær.

I sin sidste store politiske tale efter et årti som regeringsleder fremlagde Wen tirsdag en "arbejdsrapport" til de omkring 3000 delegerede ved åbningen af Den Nationale Folkekongres, der reelt blot godkender beslutninger truffet i kommunistpartiets ledelse.

Kongressen er samlet i næsten to måneder og vil færdiggøre magtoverdragelsen til Wens efterfølger, Li Keqiang. Den vil også godkende kommunistpartiets leder, Xi Jinping, som landets præsident efter Hu Jintao.

Wen bukkede dybt for de delegerede under en gigantisk rød stjerne i Folkets Hal i Beijing, inden han indledte sin 40 minutter lange afskedstale.

I Kinas sociale medier afspejles voksende utilfredshed med korruption, forurening og faldende økonomisk vækst samtidig med at kløften mellem rige og fattige bliver stadigt større.

- Vi er nødt til at opretholde et fornuftigt niveau for økonomisk vækst for at sørge for de nødvendige betingelser for at skabe job og forbedre folks velfærd samt at skabe en stabil basis for at ændre vækstmodellen og omstrukturere økonomien, sagde Wen.

Kommunistpartiet fremlagde i sidste måned en række indgreb, der har til formål at begrænse ulighederne i indkomster og at fremme forbrug i et forsøg på at frigøre verdens næststørste økonomi fra den afhængighed af eksport og investeringer i infrastruktur.

Den økonomiske vækst i Kina faldt fra 9,3 procent i 2011 til 7,8 procent i 2012, hvilket er den laveste vækst siden 1999.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.