Udland

Kinas næste leder tager mod Helle Thorning

Xi Jinping brændte Hillary Clinton af i Kina i onsdags. Men på mandag mødes han med Helle Thorning-Schmidt.

Kinas næste leder tager mod Helle Thorning

Rygtebørsen har kørt i Kina, siden Xi Jinping i onsdags meldte afbud til et møde med USA's besøgende udenrigsminister, Hillary Clinton.

Der blev ikke givet nogen forklaring på, hvorfor Xi, der er Kinas vicepræsident, ikke kunne mødes med Clinton.

Men under alle omstændigheder er Xi i fuld vigør.

Han er kørt i stilling til at blive landets næste leder og ventes valgt til præsident på en partikongres i oktober. Og han mødes gerne med fremtrædende udenlandske besøgende.

Avisen South China Morning Post, skriver, at Xi skal mødes med statsminister Helle Thorning-Schmidt på mandag, når hun indleder sit officielle besøg i Kina.

Der er blevet spekuleret i, at afbuddet til Clinton måske kan have noget at gøre med USA's holdning i striden om suveræniteten over nogle småøer i Det Sydkinesiske Hav.

Der er dog fortsat ingen officiel forklaring, og South China Morning Post fortæller også om et rygte om en muskelstrækning, som Xi skulle have pådraget sig under en fodboldkamp blandt embedsmænd i det kommunistiske partihovedkvarter.

Det er ikke normalt, at den kinesiske ledelse på forhånd offentliggør, hvem der skal mødes med en udenlandsk gæst. Så derfor er det noget utraditionelt, at det er kommet frem, at Xi mødes med Thorning-Schmidt

Ifølge den kinesiske avis skyldes det formentlig et ønske om at begrave eventuelle rygter om afbuddet til Clinton. Det skal vise, at alt er OK.

Oplysningen er kommet frem fra et regeringskontrolleret journalistforbund, der via sms har meddelt medier i Hongkong, at de skal akkreditere sig, hvis de vil dække mandagens møde mellem Xi og den danske statsminister..

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.