Udland

Kinas nye leder er kørt i stilling

Xi Jinping har taget første skridt på vej mod Kinas politiske top i et valg til den såkaldte centralkomité.

Kinas nye leder er kørt i stilling

Den kinesiske præsident, Hu Jintao, har lukket det regerende kommunistpartis kongres, hvor de flere end 2200 delegerede havde fået til opgave at godkende en ny ledelse for verdens folkerigeste nation.

- Jeg erklærer nu, at den 18. partikongres for det kinesiske kommunistparti er kommet til en sejrrig afslutning, siger Hu til de delegerede.

Det er den såkaldte centralkomité, som de delegerede skulle udvælge. Komitéen består af omkring 200 partimedlemmer, hvorfra den øverste partitop skal vælges torsdag.

Både vicepræsident Xi Jinping og vicepremierminister Li Keqiang er ikke overraskende blevet valgt til centralkomiteen, og dermed har de taget første skridt til at blive valgt til henholdsvis præsident og premierminister.

Først skal komitéen dog vælge et nyt politbureau, og politbureauet skal have valgt en stående komité bestående af syv personer. Politbureauets Stående Komité er det mest magtfulde organ i Kina.

Det har længe været ventet, at Xi Jinping træder i Hu Jintaos fodspor. Først ved at blive generalsekretær for kommunistpartiet - og dernæst ved at blive indsat som præsident til næste år.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.