Danmark

Kinesisk presse i audiens hos dronningen

Dronningen er rørt over, at kineserne elsker H.C. Andersen, fortæller hun i et interview med kinesisk presse.

Kinesisk presse i audiens hos dronningen

Et døgn inden Kinas præsident, Hu Jintao, torsdag bliver modtaget af dronning Margrethe og prins Henrik, har de statslige kinesiske medier mødt regentparret.

Nyhedsbureauet Xinhua, avisen Folkets Dagblad og tv-stationen China Central fik en halv times interview med parret på Fredensborg Slot.

Ud over lovprisninger af Kinas og Danmarks relationer faldt talen på regentparrets besøg i Kina i 1979, kinesisk mad og på, at prins Henrik taler noget kinesisk med perfekt udtale.

- Jeg har studeret kinesisk i Paris, fortæller prinsen, der har været i Kina syv eller otte gange.

Først gang var, da han var helt lille.

- Det er meget overraskende at se forskellen fra dengang, jeg var der første gang, da vi var der sammen i 1979 og så til nu. Overalt i Kina er der et voldsomt opsving. Der er en modernisme, som er meget forbavsende, siger prins Henrik.

Dronningen fortæller, at hun finder det rørende, at kineserne er så interesserede i H.C. Andersens eventyr, og at folk kender hans historier.

- Kina ligger langt væk og har en fuldstændig anderledes kultur. Men jeg er meget rørt over, at hans eventyr har så mange beundrere i Kina. Det fortæller os noget om, hvilken helt særlig forfatter han var, siger dronning Margrethe.

En måde, folk fra forskellige lande kan komme til at lære hinanden at kende på i dag, er ved rejser - ved selv at se tingene og stederne, mener regenten:

- Vi har lagt mærke til, at en masse kinesiske turister kommer til Danmark, og at ganske mange danskere besøger Kina, og det er en vidunderlig måde at skabe gode relationer på.

- Og så er der selvfølgelig masser af handel mellem vores lande, og forretninger duer ikke, hvis man ikke også har en god forståelse af hinanden, siger dronningen.

- Både Kina og Danmark er handelsnationer, og jeg tror, at vi arbejder rigtig godt sammen, når det gælder handel. Og det er selvfølgelig en af de ting, der er vigtig under præsidentens besøg.

- Der vil være masser af udveksling og interesse i handel - både på højt niveau og på det mere private plan. Og jeg tror, at det er det vigtigste emne for præsidentens besøg ud over at se Danmark, og at Danmark ser ham, siger dronningen.

Det første kinesiske statsbesøg på dansk jord varer til og med lørdag.

/ritzau/