Kinesiske svaghedstegn kan udløse global økonomisk krise

Investorerne skeler nervøst til Kina i øjeblikket. Frygten er, at en økonomisk nedtur kan udløse en krise.

7. januar 2016 08:52

De kinesiske aktier er i frit fald for tiden og trækker de europæiske og amerikanske aktier med sig.

Svaghedstegn fra Kinas økonomi giver nervøsitet i resten af verden, for hvis Kinas økonomi bremser hårdt op, kan det udløse en global krise.

Og de dårlige nyheder øst har nærmest stået i kø i denne uge. Nøgletal fra fremstillings- og servicesektoren har vist tilbagegang, og landet har devalueret sin valuta for at stimulere økonomien, hvilket selvsagt indikerer, at der er et behov for at gøre det.

- Lige nu betyder det mest for danske investorer, men det kan også få betydning for dansk økonomi.

- Vi har set, at dansk økonomi gik tilbage i efteråret, og det skyldtes et fald i eksporten. En stor del af det kom fra opbremsningen i Kina, siger cheføkonom i Sydbank, Jacob Graven.

Kina er vokset til at være en af verdens største økonomier og har været en af de vigtigste lokomotiver i de seneste mange års økonomiske fremgang.

- Og hvis den vækstmotor falder væk, så er der ikke meget vækst tilbage, siger Jacob Graven.

Dermed har den kinesiske økonomi potentialet til at skabe en ny, global økonomisk krise.

- Spørgsmålet er, om man kan stoppe tilbagegangen, eller om det bliver en hård landing, hvor kinesisk økonomi nærmest går i stå. For så kan det blive meget værre, siger Jacob Graven og fortsætter:

- Forestiller man sig skrækscenariet, hvor den kinesiske økonomi bremser helt op i en lang periode, så mener jeg det har potentialet, til at udløse en global krise, uden at det dog bliver på linje med finanskrisen, siger han.

Kina opnåede mange år i træk tocifrede vækstrater, men i 2012 bremsede væksten en smule op, og alt peger på, at det erklærede mål om syv procents stigning i BNP i 2015 bliver svært at nå.

De endelige 2015-tal for Kinas økonomi foreligger ikke endnu.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...