Kirk: Uhyggeligt mange ender med meget lav indkomst

Regeringen regner forkert på dagpengereform. Blandt andet er fyringsrunder ikke med, mener a-kasse direktør.

Kirk: Uhyggeligt mange ender med meget lav indkomst

Endnu en gang har virkeligheden overhalet regeringens skøn på, hvor mange ledige der er røget ud over kanten og har mistet retten til dagpenge.

Regeringens skøn lød tidligere på året på 17.000-23.000 - men i første halvår er tallet endt på 23.124 personer.

- Man har fuldstændigt overset eksplosionen af fyringer i 2008, da man vælger at halvere dagpengeperioden. Samtidig vælger man at stramme kravene for optjening, der også hiver i den forkerte retning, påpeger Verner Sand Kirk.

A-kassernes Samvirke har regnet på tallene og er kommet frem til, at forbliver ledigheden på det nuværende niveau, vil det betyde, at 15.000 til 20.000 ledige fremover årligt miste dagpengene, når de midlertidige ydelser er udfaset.

- Uhyggeligt mange vil ende med halvdelen af lønnen, fordi de bliver ledige. Siden vil indtægten falde en gang til, når man bliver berettiget til den særlige uddannelsesydelse og herefter en eventuel periode på arbejdsmarkedsydelse, siger direktøren.

Ingen af ydelserne er på dagpengeniveau, men svarer til kontanthjælp. Konkret er ydelsen på 60 procent af dagpengesatsen for ikke-forsørgere og 80 procent for forsørgere - eller 10.500 kroner og 13.900 kroner pr. måned før skat.

- Oveni har vi også genoptjeningsproblemet. Hvis man til punkt og prikker passer et barselsvikariat på 11 måneder og derefter bliver ledig igen, så kan man starte forfra med at genoptjene retten til dagpenge, siger Verner Sand Kirk.

- Samlet set viser tallene, at der er brug for en varig og holdbar løsning, hvis vi skal undgå, at et stort antal tusinde ledige i de kommende år ryger ud af dagpengesystemet, siger han.

Verner Sand Kirk mener, at forbliver ledigheden på det nuværende niveau, vil et realistisk bud være, at 15-20.000 ledige årligt vil miste dagpengene, når de midlertidige ydelser er udfaset.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.