Byggeri

Kirke klar efter vellykket skønhedsoperation

Ræhr Kirke blev i går genindviet efter langvarig og helstøbt restaurering

4
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Træværket under bænkene er delvist skiftet, bænkene har fået nye farver - og ligeså pulpituret. Selv orglet er renoveret. Desuden har murene fået en ordentlig overhaling: Det yderste lag skulle blæses af med kulsyre-is, da der man tidligere fejlagtigt har tilsat akrylbinder i kalken. Og derefter er der påny kalket. - I midten af billedet ses graver Preben Jensen, menighedsrådsformand Niels Jakobsen, næstformand Meta Jespersen og pastor Lars Brinth i samtale med arkitekt Niels Christoffersen. Foto: Peter Mørk

- Vi har skullet se langt frem i tiden. Det skulle være noget folk kunne holde ud til at se på i mere end ti år. Sådan siger menighedsrådsformand i Ræhr, Niels Jakobsen, om filosofien bag den restaurering af Ræhr Kirke, der blev skitseret i 2002 - og som nu er bragt til ende - efter en 15 måneder lang periode, hvor de fleste kirkelige handlinger har været henlagt til Vigsø Kirke. Derfor kunne sognebørnene i går ¿ 1. søndag i advent - indvi den smukke kirkebygning. I glæde over skinnende messinglysekroner og en helstøbt farvesammensætning af bænke, prædikestol, pulpitur og altertavle samt nykalkede inder- og ydermure. - Jeg synes, det er blevet rigtig flot. Jeg beundrer konservatoren, at han har afpasset alle farverne efter hinanden og har kunnet gennemskue, hvad det skulle ende ud i, siger Niels Jakobsen. Restaureringen er foregået i et nært samarbejde mellem menighedsrådet, arkitekt Niels Christoffersen, Thisted, og konservator Bent Jacobsen, Korinth på Fyn. Niels Christoffersen fortæller, at han og konservatoren har snakket meget om, at kirkerummet og dets farver skal afspejle sind og levevilkår i sognet, der tæller 800 sjæle. Samarbejdet med menighedsrådet og præsten kalder Niels Christoffersen for inspirerende. - Der har været en fantastisk tro på nødvendigheden af at afklare tingene for vore efterkommere. - Alle de menighedsråd, jeg har mødt, har kunnet gå vandet, siger han ¿ og refererer til nogle af de typiske udsagn: ¿Det må da kunne lade sig gøre¿. ¿Hvad har vi ellers en arkitekt til¿? Restaurering af en kirke er ikke ligetil. Der findes et særligt regelsæt ¿ og diverse myndigheder skal konsulteres. Eksempelvis har Nationalmuseets bevaringsafdeling været inde i billedet, ligesom en orgelkonsulent fra Aalborg. Niels Jakobsen føler sig privilegeret. Det er ikke ethvert menighedsråd, der får lov til at være med til så udfordrende en opgave. Et byggeri til 5,4 mio. kr. - Det har været et spændende projekt, men det er også godt, at det får en ende. Forhåbentlig kan det stå i mindst 50 år, siger han.