Udland

Kirke omdannet til moské skaber kontrovers i Venedig

Det er en provokation, siger politiker om Islands bidrag til den årlige biennale i Venedig.

Islands bidrag til den årlige udstilling af moderne kunst i Venedig skabte røre lørdag, da den 56. biennale åbnede for publikum.

Den schweizisk-islandske kunstner Cristoph Büchel har forvandlet en nedlagt katolsk kirke til en moské. Installationen med titlen "La Moschea" er skabt i Santa-Maria della Misericordia. Island har lejet bygningen af den private ejer.

Flere muslimer kunne lørdag ses bede i den omdannede kirke og hyldede initiativet som et forsøg på at fremme religiøs tolerance.

De troende, der havde efterladt deres fodtøj ved indgangen, kunne ses knæle med ansigtet vendt mod Mekka, mens besøgende på udstillingen spadserede forbi.

Venedig er en by med historiske handelsforbindelser til den muslimske verden, men installationen har ifølge kunstneren til formål at henlede opmærksomheden på fraværet af en moské i den ældste del af byen.

Bystyret i Venedig er ikke entydigt begejstret for det islandske bidrag. Flere lokale politikere har udtrykt forbehold. Bygningen kan blive et angrebsmål for anti-muslimske grupperinger eller for radikale islamister, har det lydt.

Borgmesteren i Veneto-regionen, Luca Zaia, går så vidt, at han betegner installationen som en "provokation".

- Det virkelige problem er ikke religionsfrihed, men at man ikke respekterer reglerne i en international kunstudstilling, siger han.

Mens bidraget fra Island løb med en del af opmærksomheden på førstedagen, så tildelte juryen Armenien Den Gyldne Løve, der er den mest ærefulde pris ved biennalen, for det bedste nationale bidrag.

Samme pris i kategorien for bedste kunster gik til Adrian Piper fra USA.

Biennalen varer til 22. november.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.