Kunst

Kirkeby fejres på Louisiana

Per Kirkeby, kunstner, Øregårds Allé 17, Hellerup fylder mandag 70 år.

Per Kirkeby har siden han i 1980 fik en udsmykningsopgave på Vesthimmerlands Gymnasium haft en tæt tilknytning til Aars.

Per Kirkeby har siden han i 1980 fik en udsmykningsopgave på Vesthimmerlands Gymnasium haft en tæt tilknytning til Aars.

Med god grund fejres han som Nordens mest betydningsfulde, nulevende kunstner - den bedste efter den store generation med Asger Jorn, Carl Henning Pedersen, Ejler Bille, Egill Jacobsen, Richard Mortensen og Robert Jacobsen. Kunstmuseet Louisiana i Humlebæk hylder ham med en stor efterårsudstilling, der omfatter omkring 100 af hans bedste malerier, 50 skulpturer og en række værker i andre genrer. Mange af værkerne har ikke tidligere været vist for et dansk publikum og er således nærmest hemmelige. Mesterværkerne fra Kirkebys produktion er hentet til Danmark af Louisianas direktør, Poul Erik Tøjner, fra museer og privatsamlere i Schweiz, Tyskland, Frankrig, England og USA. Dertil kommer en række af kunstnerens nyeste værker, som ikke tidligere har været udstillet. Det er en sjælden lejlighed til at møde den Kirkeby, du kender, men aldrig har set, lyder det fra Louisiana. Poul Erik Tøjner, der har tilrettelagt udstillingen, er Kirkeby-ekspert, og da hans bog om "Per Kirkeby - skulptur" udkom i 2005, mente Per Kirkeby, at han måtte begynde helt forfra. - Problemet er, at bogen beskæftiger sig med alle mine skulpturer fra de sidste mange år og sætter dem i en eller anden sammenhæng. Et så fuldstændigt resumé er også en form for oprydning, der kan føre mig til et punkt, hvor en voldsom tvivl begynder at nage. Det kan kaste mig ud i en periode af usikkerhed, for hvordan vil min næste skulptur blive, efter at jeg har set alle forgængerne ophøjet til glittet papir og intelligent tekst, sagde han i et interview i Politiken. De sidste fire årtier har Per Kirkeby beskæftiget sig med stort set alle former for billedkunstneriske udtryk - fra maleri, tegning og grafik til scenografi og film. Ved siden af er han forfatter og har skrevet digte, essays og kunstnermonografier. Oprindelig er Per Kirkeby uddannet geolog fra Københavns Universitet i 1964, men han har altid malet og været et nysgerrigt og eksperimenterende menneske. - Man kan tage alt fra mig, men jeg vil have lov til at male. Det har været trange tider de sidste seks år, men hvis jeg kan komme ned i atelieret, går det. At male er et erhverv, men jeg ville blive sindssyg, hvis jeg ikke kunne det. I 2000 blev Per Kirkeby ramt af en hjerneblødning og i samme periode som han kæmpede sig tilbage fra sin sygdom, måtte han igennem en opslidende skilsmisse. Nu er han forbi sygdomskrisen, han har mødt en ny kærlighed, og han skaber igen kunst. /ritzau/