Kirkeklokker ringer hver dag i ti minutter for Desmond Tutu

Over hele Sydafrika var folk på gaderne for at vise respekt for afdøde Desmond Tutu. Han begraves nytårsdag.

South Africa Obit Tutu <i>Shiraaz Mohamed/Ritzau Scanpix</i>

South Africa Obit Tutu Shiraaz Mohamed/Ritzau Scanpix

Sydafrika mindedes mandag ærkebiskop Desmond Tutu med kimende kirkeklokker, blomster og mindeord.

Dagen efter, at den 90-årige antiapartheidhelt døde på et plejehjem i Cape Town, var både sorte og hvide ude for at vise deres respekt for manden, som mange har kaldt landets moralske kompas i de årtier, hvor Sydafrika blev gennemgribende forandret.

- Kampen for frihed i Sydafrikas skyttegrave krævede et ubeskriveligt mod. Og dog førte han beslutsomt og frygtløst an i demonstrationer iførte sin flagrende gejstlige dragt, sagde Nelson Mandelas enke, Graca Machel.

Klokkerne i St George's Katedral i Cape Town ringede i ti minutter midt på dagen - en hyldest, som vil blive gentaget hver dag i denne uge frem til fredag.

En statsbegravelse af Desmond Tutu vil finde sted nytårsdag i katedralen.

Hans båre vil blive stillet frem dagen før begravelsen, så folk kan vise ham en sidste ære, siger den anglikanske ærkebiskop Thabo Makgoba.

Tutus aske vil blive begravet i et mausoleum i katedralen.

Makgoba siger, at 400 mennesker allerede har meddelt, at de ønsker at deltage i begravelsen 1. januar.

De gældende coronarestriktioner tillader kun omkring 200 deltagere.

Der planlægges også ceremonier og mindehøjtideligheder for Desmond Tutu i nabolandene Namibia, Botswana, Lesotho og Eswatini.

Desmond Tutu fik i 1984 Nobels fredspris for sin ikkevoldelige kamp mod undertrykkelsen af sorte under apartheidregimet. I 1986 blev han Sydafrikas første sorte ærkebiskop.

- Hans død er endnu et kapitel af sorg i vores nations farvel til en generation af fremragende sydafrikanere, der har testamenteret os et befriet Sydafrika, sagde præsident Cyril Ramaphosa i sin første reaktion på Tutus død søndag.

/ritzau/dpa