Danmark

Kirkerne har homo-ritual klar til brug

Biskopper har nu et ritual på plads, så homoseksuelle kan blive viet i kirkerne fra den 15. juni.

Kirkerne har homo-ritual klar til brug

Kirkeminister Manu Sareen (R) vil på mandag blive præsenteret for det ritual, som biskopperne mener, der skal bruges i forbindelse med vielser af homoseksuelle par i folkekirken.

Præsentationen kommer få dage efter, at Folketinget torsdag efter alt at dømme stemmer for kirkevielser af homoseksuelle, og bryllupslystne par kan dermed få papir på hinanden ved en kirkelig vielse allerede fra fredag den 15. juni.

- Vi har kigget på, hvilke ritualer man allerede har i kirken, hvad skal der forkyndes og siges, og hvad der skal bedes om, siger biskop i Københavns Stift Peter Skov-Jakobsen til kirkenikoebenhavn.dk.

- Det er vigtigt at understrege, at vi i biskoppernes arbejdsgruppe har haft et stort folkeligt og folkekirkeligt forarbejde af kyndige mennesker at bygge videre på, så færdiggørelsen af ritualet har været enkel at gå til.

Han har siddet i biskoppernes arbejdsgruppe og understreger, at processen har været lang, men at man har "været meget enige og haft en god proces".

Peter Skov-Jakobsen undlader bevist udtrykket "homo-vielser", som vielserne ellers er blevet kaldt i folkemunde.

Han bruger i stedet "vielse af par af samme køn".

- Der er jo ingen, der bliver hverken hetero- eller homoviet. Et ægteskab er et ægteskab, så for mig at se er "homovielser" et lidt ærgerligt udtryk, der har vundet indpas i sproget.

- Det indikerer, at der er tale om to forskellige vielser, og det er ikke tilfældet. En vielse handler om, at to mennesker, som elsker hinanden, indgår ægteskab. Det er kærligheden og samlivet og ikke seksualiteten, det drejer sig om, siger han.

Der foreligger endnu ikke oplysninger om, hvad ritualet indeholder. Dermed er det også uklart, om der vil være - og i givet fald hvor stor - forskel på ritualerne for homoseksuelle og heteroseksuelle par.

/ritzau/

Forsiden