KL-formand kan ikke udelukke forringelser

KL-formand Erik Nielsen kan ikke garantere, at der ikke kommer forringelser efter søndagens økonomiske aftale.

KL-formand kan ikke udelukke forringelser

Kommunernes nye førstemand, Erik Nielsen (S), er i store træk tilfreds med den økonomiske aftale, som Kommunernes Landsforening (KL) og regeringen har fået i hus søndag.

Men træerne vokser ikke ind i himlen, selvom der er opnået enighed.

- Vi er spændt hårdt for, og jeg kan ikke garantere, at der ikke kommer forringelser på serviceområdet, siger Erik Nielsen, der er borgmester i Rødovre.

KL-formanden slår dog fast, at han står bag aftalen, som regeringen og KL har indgået:

- Vi synes, det er en stram aftale. Men det er en, vi kan bakke op om i den situation, som Danmark er i.

Hans partifælle finansminister Bjarne Corydon er godt klar over, at der må spares på nogle områder.

- Alle kommuner må prioritere i de kommende budgetter, og nogle ting må ganske givet nedprioriteres, siger han.

Bjarne Corydon hæfter sig dog ved, at niveauet i kommunerne fra 2012 samlet set vil kunne overholdes igen i 2013.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) peger også på prioritering som den vigtigste faktor, når kommunerne skal fordele midlerne.

- Aftalen er på ingen måde prangende, men vi har vendt hver krone for at få dem til at række længst muligt, og så har vi i aftalen prioriteret ting som sundhed, daginstitutioner og klimatilpasning, siger hun.

Investeringerne til klimasikring øges til næste år med 2,5 milliarder kroner. Pengene skal bruges til at bygge veje, der kan bruges som afvandingskanaler, og pladser, der kan bruges som opsamlingsbassiner.

- Aftalen er en kæmpe sejr for vores klimatilpasning. Kommunerne kan nu gå i gang med at bygge anlæg, der kan aflede vandet ved skybrud og sænke pladser og stier, så de får funktion af reservoirer i tilfælde af store regnmængder, siger Erik Nielsen.

Der er også sat penge af til sundhedsområdet. Man vil styrke forebyggelse og hverdagsrehabilitering for ældre samt indsatsen over for patienter med eksempelvis diabetes, KOL og hjerteproblemer.

- Det nye bliver nu, at vi kan hjælpe borgerne hjemmefra, så de ikke skal ind på det store supersygehus. Det vil alle blive glade for, siger Erik Nielsen.

/ritzau/