KL om Vestagers kommuneudspil: En fin buket med tidsler

Overordnet set er kommunerne tilfredse med regeringens kommunaludspil - men der er også problemer, siger KL.

KL om Vestagers kommuneudspil: En fin buket med tidsler

Det er ikke de store omvæltninger, som økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) lægger op til i kølvandet på evalueringen af kommunalreformen fra 2009.

Det vækker glæde hos formand for Kommunernes Landsforening (KL), Erik Nielsen, der overordnet set betegner kommunalreformen som en "succes".

- Det meget grundige evalueringsarbejde har tydeligt vist, at kommunalreformen har fungeret efter hensigten.

- Det er jeg tilfreds med, at regeringen har lyttet til, og at man derfor ikke lægger op til at gennemføre nye store omlægninger på for eksempel social- og sundhedsområdet, siger Erik Nielsen.

Regeringen vil opgradere Socialstyrelsens rolle. Fremover får styrelsen til opgave at sikre, at kommunerne har de fornødne tilbud til målgrupper med meget specialiserede behov. Det kan betyde, at styrelsen kan pålægge kommunerne at etablere særlige tilbud.

Et andet element er, at samarbejdet mellem kommuner og sygehuse skal gøres mere smidigt. Derfor skal sygehusene nu nøje beskrive patienternes behov ved udskrivning, så kommunerne kan følge op med de helt rigtige tilbud.

- KL er helt enig i, at det er her, vi skal sætte ind, så vi får skabt hele løsninger for vores borgere. Vi støtter derfor også forslagene om en national koordinering for de højt specialiserede sociale tilbud og en styrket monitoreringsindsats på genoptræningsområdet, siger Erik Nielsen.

Men alt er dog ikke rosenrødt, slår han også fast. Først og fremmest på området for råstofindvinding og affaldsdeponering, hvor staten i fremtiden skal stå med ansvaret.

- Her ønsker regeringen at flytte opgaverne fra kommunerne. Det er en meget dårlig idé, for det er kommunerne, som kan anlægge et helhedssyn og tænke lokale hensyn til miljø, natur, grundvand og så videre.

Det er kommunerne, der har myndighedsansvaret på disse områder, og jeg er derfor bekymret over miljøkonsekvenserne af at flytte disse opgaver væk fra kommunerne, siger Erik Nielsen.

- Samlet set er det en fin buket, som regeringen har bundet, men der er desværre også tidsler.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.