KL: Sosu-hjælpere skal arbejde en time mere

Én times ekstra arbejde om ugen kan afhjælpe rekrutteringsproblem på social- og sundhedsområdet i kommunerne

Arkivfoto: Grete Dahl

Arkivfoto: Grete Dahl

KØBENHAVN:Frem mod 2025 vil der komme mere end 80.000 flere ældre over 80 år.

Det betyder, at der vil komme til at mangle omkring 15.000 medarbejdere på det kommunale ældre- og sundhedsområde om fem år.

Men det kan til dels afhjælpes, hvis flere deltidsansatte sosu-assistenter, -hjælpere og sygeplejersker arbejder en time mere om ugen.

Sådan lyder konklusionen i en ny undersøgelse fra Kommunernes Landsforenings (KL) nyhedsbrev, Momentum.

1700 ekstra årsværk

Ifølge undersøgelsen arbejder 68 procent af sygeplejersker i dag på deltid. For sosu-assistenter er det 75 procent, mens det gælder for 81 procent af sosu-hjælpere.

Til sammenligning er 46 procent af alle de kommunalt ansatte på deltid.

Hvis de deltidsansatte arbejder blot én time mere om ugen, vil det give i omegnen af 1700 ekstra årsværk, lyder det i undersøgelsen.

Et årsværk svarer til én persons fuldtidsarbejde i et år.

Gør fuldtid til det normale

På den baggrund opfordrer KL’s formand for Løn- og Personaleudvalg, Michael Ziegler, nu kommunerne til at arbejde på at få flere medarbejdere til at gå op i tid eller arbejde på fuldtid.

- Vi står over for massive rekrutteringsproblemer på ældreområdet, som vi på flere planer arbejder på at løse.

- Arbejdspladserne bør derfor eksempelvis ved MUS (medarbejdersamtaler, red.) eller andre anledninger med jævne mellemrum drøfte om den enkelte medarbejder ønsker at gå op i tid, siger han i en pressemeddelelse.

Michael Ziegler opfordrer samtidig kommunerne til at gøre fuldtid til det normale udgangspunkt for unge og nyuddannede, der ansættes på ældre- og sundhedsområdet.

FOA støtter idéen

I fagforbundet FOA, som er faglig organisation for blandt andet sosu-assistenter, støtter sektorformand for social og sundhed Torben K. Hollmann op om idéen med at få flere op i tid.

- Med den store rekrutteringsudfordring, vi står i, er det oplagt at se på, om man kan sætte de deltidsansattes arbejdstid op, siger han i pressemeddelelsen.

Torben K. Hollmann peger desuden på, at mange gerne vil arbejde mere. I en rundspørge, som FOA har lavet, svarer hver femte at de gerne ville arbejde fuldtid. For de unge under 31 gælder det for hele 76 procent.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.