Klædeskabet er på nettet

Onsdag præsenterer Vendsyssel Historiske Museum et helt nyt undervisningsprojekt. Det er et virtuelt klædeskab, hvor alle interesserede blandt meget andet kan lære, hvordan en dansk bondefamilie gik klædt fra 1770 til 1870.

Jane Bünemann,
Birthe Jensen, Hjørring, har det sidste års tid arbejdet på projektet Klædeskabet på nettet. Det er et online undervisningsmateriale, der specielt henvender sig til børn i 4. og 5. klasse. Det omhandler perioden 1770 til 1870. Foto: Kurt Bering
Skolevæsen 1. oktober 2008 12:15
Bag projektet står Birthe Jensen, som foruden at være lærer er ivrig folkedanser. Landsforeningen Danske Folkedanseres dragtudvalg har omhyggeligt beskrevet en stor del af de dragter, som Vendsyssel Historiske Museum har. De blev anvendt ved en stor udstilling på Sæbygård sidste år. Forinden havde Inger Thorup over en periode på fem år sammen med blandt andre Birthe Jensen målt de skrøbelige dragter op og beskrevet dem. - Beskrivelserne er nu efter aftale med folkedansernes dragtudvalg lagt ind på hjemmesiden sammen med fotografier og tegninger, siger Birthe Jensen. Tegningerne er tegnet af Robin Haslund Buch, som har omsat billederne af de gamle klæder til overskuelige tegninger af tøjet. Birthe Jensen er meget spændt på, hvordan lærerne i Folkeskolen vil tage imod det nye materiale, som specielt henvender sig til børn i 4. og 5. klasse. - Indtil nu er det begrænset, hvad vi har fået af respons. Jeg har fremlagt det på et nordisk seminar, hvor man var meget begejstrede for den pædagogiske indgang til emnerne, siger Birthe Jensen. Det virtuelle klædeskab kan bruges i mange af skolens fag: Dansk, historie, billedkunst og drama. Museumsdirektør Mogens Thøgersen glæder sig særligt over, at det virtuelle klædeskab danner grundlag for, at museet kan vise sin meget store tekstile samling frem på nettet: - Vendsyssel Historiske Museum er jo specialiseret indenfor tekstilområdet. Vi er blevet opmærksomme på, at vi ikke har gjort nok ud af det, og det har vi nu prøvet at gøre noget ved. Tekstiler er frygteligt svære at udstille. Alternativet til nettet ville være skuffer, men der skulle frygteligt mange til. I øjeblikket er museet ved at fotografere alle de tekstiler, der ikke allerede er blevet fotograferet. Når der bliver penge til det, skal tekstilerne også beskrives. Projektet med det virtuelle klædeskab har taget længere tid og er blevet meget mere omfattende end først planlagt. Projektet har fået støtte fra undervisningsministeriet. - Vi håber at få flere eksterne midler, så vi kan udbygge projektet med flere detaljer eller en helt anden periode, siger Mogens Thøgersen. Han siger, at Vendsyssel Historiske Museum har en meget stor samling dragter takket været museets stifter Lønborg Friis, som meget fremsynet opkøbte dragter fra sin samtid.
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...