Klasseskel i skolen dyrt for Danmark

Det danske samfund er lige så klasseopdelt, som det altid har været. Og det er en dårlig forretning for Danmark. Så råt vurderer førende forskere en ny undersøgelse, som viser, at de 150 skoler, hvor børnene klarer sig bedst, enten er privatskoler eller skoler i velhaverkvarterer, først og fremmest nord for København.

De valhavendes børn klarer sig bedre i skolen og dermed bliver klasseskellet reproduceret.(Arkivfoto: Nils Meilvang/Scanpix 2006)

De valhavendes børn klarer sig bedre i skolen og dermed bliver klasseskellet reproduceret.(Arkivfoto: Nils Meilvang/Scanpix 2006)

- Et stærkt opdelt samfund som vores, hvor de rige og veluddannedes børn klumper sig sammen på nogle skoler, er noget skidt, for så er de ikke med til at hive de andre børn op i niveau, fastslår institutleder Niels Egelund, Danmarks Pædagogiske Universitet. Han bakkes op af forskningsleder Niels Ploug, Socialforskningsinstituttet, som i snart 20 år har forsket i, hvordan man kan bryde den sociale arv. - Det er en meget dårlig forretning for et samfund, der skal bygge på viden, at vi stadig har så klassedelt et samfund, hvor hver femte ikke kommer videre efter folkeskolen, siger han, der ”ikke er overrasket, men trist.” - Vi skal investere mere der, hvor forældrene ikke selv kan klare at løfte deres børn videre. De nye test kan vise os, hvor problemerne er, og gøre det legalt at tale om dem, så måske er de et skridt på vejen, men kun hvis der følger ressourcer med, fastslår Niels Ploug. Undersøgelsen af alle landets over 1000 skoler bygger på, hvor gode karaktererne er i snit set over tre år, sat sammen med, hvor mange elever, der går videre på bl.a. gymnasiet i løbet af tre år, samt hvor mange der går op til folkeskolens afgangsprøve. Ranglisten, der er foretaget af Dicar, Center for Analytisk Journalistik, ud fra Undervisningsministeriets tal, giver et klart billede af et meget delt land. Af de 100 i toppen er kun seks nordjyske skoler, heraf fem private. - Forældrenes engagement er helt afgørende. Mange folkeskoler kunne givet få bedre resultater ad den vej, mener Per Lyngberg-Andersen, leder Skipper-Clement-skolen, der er nr. 97 på listen. Helt i bund ligger blandt andre Højvangsskolen, Hirtshals Skole og Bindslev Skole. Se mere på www.nordjyske.dk/karakterer.