Danmark

Klaus Rifbjerg skrev over 150 titler - nu er han død

En af nyere tids største danske forfattere, Klaus Rifbjerg, er død. Han blev 83 år.

Klaus Rifbjerg, fotograferet d. 3. december 2012. Foto: Mik Eskestad/POLFOTO/arkiv

Klaus Rifbjerg, fotograferet d. 3. december 2012. Foto: Mik Eskestad/POLFOTO/arkiv

En af vore største hjemlige forfattere kommer ikke til at skrive flere bøger. Klaus Rifbjerg er død efter længere tids sygdom i en alder af 83 år.

Klaus Rifbjerg døde lørdag efter en periode med sygdom, oplyser Johannes Riis, der er litterær direktør på forlaget, Gyldendal, hvor Rifbjerg selv tidligere selv bestred samme stilling.

Klaus Rifbjerg debuterede i 1956 med digtsamlingen "Under Vejr med mig selv", men slog for alvor igennem med romanen "Den kroniske uskyld" to år senere. Romanen blev siden filmatiseret i 1985.

Hans forfatterskab rummer foruden lyrik og romaner også noveller og børnebøger, ligesom hans produktion omfatter lyrik, journalistik, kritik, essays, manuskripter til film, tv, revy, teater og radio. Det blev til over halvandet hundrede udgivelse.

Og så var han en skarp debattør og - i nogles øjne - provokatør.

Han arbejdede i en årrække som litteratur-, film- og teaterkritiker på Politiken, og var også direktør for forlaget Gyldendal i en periode.

"Store Klaus", som han blev kaldt, var i det hele taget enormt produktiv. Så sent som sidste år udgav han tre bøger - hvoraf romanen "Idræt" blev den sidste.

Han var en hyppig gæst i medierne og kendt som en bidende provokatør, der blandt andet deltog i den berømte happening på en trappe i Kulturministeriet i 1970, hvor han sammen med Niels Skousen og Ebbe Kløvedal Reich røg hash i protest mod lukningen af et kunstnerisk tilholdssted.

Hans seneste markante udfald fandt sted sidste efterår, da han i DR2's Deadline hævdede, at der kun fandtes 2000 begavede mennesker i Danmark.

Han modtog et hav af ankerkendelser og priser, blandt andet De Gyldne Laurbær i 1967, Nordisk Råds litteraturpris i 1970 og Herman Bangs Mindelegat i 1997.

Hans novellesamling "og andre historier", der var Klaus Rifbjergs novelledebut fra 1964, blev desuden optaget i den danske kulturkanon i 2006.

Klaus Rifbjerg var gift med Inge Rifbjerg. Sammen fik de tre børn, Lise, Synne og Frands.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.