Udland

Klimaminister om Rio-aftale: Det er ikke godt nok

Klima- og energiministeren erkender, at slutteksten fra FN-mødet om bæredygtighed langt fra er prangende.

Klimaminister om Rio-aftale: Det er ikke godt nok

Bedre end frygtet, men slet ikke godt nok.

Den danske klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) erkender, at aftalen på FN's stort anlagte Rio-møde om bæredygtighed, langt fra er prangende.

Aftalen, som regeringschefer og statsleder bliver præsenteret for, når de ankommer til Rio+20 onsdag, får især kritik for at være uden konkrete og forpligtende mål. Og Martin Lidegaard er et godt stykke hen ad vejen enig.

- Hvis du kigger på, hvad der er behov for, i forhold til de klimaproblemer, miljøproblemer og fattigdomsproblemer, vi har, så er det slet, slet ikke godt nok, siger Martin Lidegaard til Ritzau.

Den danske klima- og energiminister mener dog alligevel, at aftalen repræsenterer et skridt fremad.

- I forhold til, hvad man kunne have frygtet, synes jeg godt, at vi kan tillade os at være nogenlunde tilfredse. Men jeg tror ikke, at man skal bilde folk ind, at det er en verdenshistorisk aftale.

Aftalen fra Rio+20-møde i Brasilien, indeholder et grønt skridt i retning af gradvist at få udfaset støtte til fossile brændsler som olie og benzin.

For første gang er det skrevet ind i en FN-tekst, som har opbakning fra 192 lande, at verden skal droppe den kontroversielle støtte, og det glæder klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) sig over.

- Vi har det fundament at stå på, at alle verdens lande nu har fokus på det her problem, siger han.

Aftalen indeholder ingen konkrete datoer eller konkrete mål for udfasningen, men den er et grundlag at kæmpe videre ud fra, mener Martin Lidegaard.

- Hermed stopper kampen ikke, der er lang vej til, at vi er hjemme. Men der er lande, der er begyndt at fase ud, og det her øger fokus på problemet, siger Martin Lidegaard fra Rio de Janeiro.

I dag udgør støtten til fossile brændsler på verdensplan 2409 milliarder kroner årligt, mens den vedvarende energi til sammenligning "kun" støttes med 389 milliarder kroner.

Sluterklæringen får hårde ord med på vejen af flere miljøorganisationer, og den danske EU-klimakommissær Connie Hedegaard revser nu også aftalen.

- Der var ingen af de folk, som vedtog teksten, som var glade. Så svag er den, skriver Connie Hedegaard på det sociale netværk Twitter.

/ritzau/