Klimatolog: Små afvigelser gør stor forskel i orkanødelæggelser

Orkanen Maria har kurs mod De Amerikanske Jomfruøer, der allerede er hårdt medtaget efter orkanen Irma.

Omtrent 60 kilometer gjorde forrige uge forskellen på store ødelæggelser på øerne Sankt Jan og Sankt Thomas og mere almindelige stormskader på øen Sankt Croix, da kategori 5-orkanen Irma ramte De Amerikanske Jomfruøer.

De 60 kilometer er afstanden fra Sankt Croix nordkyst og Sankt Jans sydkyst, og på Sankt Croix slap befolkningen for de allerstærkeste vinde, da Irma gik nord om øen.

Det kan være meget svært at sige præcist, hvor hårdt en orkan rammer et sted, netop på grund af store lokale forskelle.

Det siger John Kappelen, seniorklimatolog ved DMI.

- For en lille ø skal der kun en lille afvigelse fra banen til, før det betyder, at orkanen kun snitter, rammer helt forbi eller rammer øen direkte, siger han.

Orkanen Maria står til i løbet af mandag og tirsdag at bevæge sig over øgruppen Leeward Islands, der blandt andet tæller de tre øer.

- Det gør en stor forskel for dem, der potentielt bliver ramt, for der er stor forskel på vindstyrkerne. Det er ret vigtigt at have et præcist indtryk af orkanens vindstyrke, indhold af regn og bane, siger klimatologen.

Tropiske orkaner lever så at sige af varmt havvand, da det er fordampning fra en varm vandoverflade, der leverer brændstof til motoren i orkanen.

Det er blandt andet med til at bidrage til usikkerhederne, siger klimatologen.

- For eksempel går orkaner typisk ned i styrke på vej hen over en ø og tager til over vand, siger han.

Natten til mandag tog Maria så meget til i styrke, at den har udviklet sig til en orkan.

Med vinde på 140 kilometer i timen, som ventes at vokse yderligere, bevæger orkanen sig ind på nogenlunde samme bane som Irma.

Tropiske orkaners typiske tværsnit kan være op til 500 kilometer. Men de stærkeste vinde befinder sig i "vindmuren" omkring orkanens øje og er i et væsentligt mindre område.

Hjemmesiden tropicalstormrisk.com viser, at der aktuelt befinder sig seks tropiske stormsystemer omkring USA, der både kan udvikle sig eller aftage.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst