Danmark

Klinkevalsens mester trodser døden

Jane Aamunds nyeste bog udkom blot fire dage før hendes 80-års-fødselsdag, men hun troede ikke selv, at hun ville komme til at opleve dagen

Arkivfoto

Arkivfoto

DANMARK:Hun har snydt døden flere gange. Faktisk har hun gjort det i 20 år. Og når Jane Aamund tirsdag den 8. november fylder 80, har hun gjort det endnu engang.

Ikke længe inden blev hun nemlig udskrevet fra Holstebro Sygehus, hvor hun havde to slags lungebetændelser, en stafylokokinfektion og en viral infektion - ud over kræften, som hun har kæmpet med i to årtier. Hun blev genoplivet to gange på sygehuset.

Men at Jane Aamund er en stædig og hårdfør kvinde, er ingen vist i tvivl om. Allerede som 33-årig fik hun konstateret kræft i livmoderen, og i midten af 1990’erne slog en sjælden kræftform til i ganen. Kort tid efter var det brystkræft.

Men det hele handler ikke om sygdom. For forfatterinden, der i mange år arbejdede som journalist ved Berlingske, er bedst kendt for sine fortællinger om alt fra elskerinderne til de kongelige Christian’er til sin egen farmors fortælling i "Klinkevals"-trilogien.

Og det er netop hendes bøger, som har haft fast plads på bestsellerlisten, der har skabt en glæde og stolthed hos den kræftramte Aamund. Hendes seneste bog, "Mine egne veje - i overklassen, der forsvandt", udkom fire dage inden den runde fødselsdag, og her har hun ikke lagt fingre imellem.

- Min nye bog er anderledes, fordi jeg troede, at jeg døde inden udgivelsen. Så jeg skrev, lige hvad der passede mig om dobbeltmoralen, om snobberiet, om den gamle overklasse, adelen, som udnyttede de privilegier, de synes, de havde ret til, siger hun.

Bogen handler om de adelige og kongelige, som Jane Aamund har mødt på sin vej, og hun fortæller, at hun glæder sig over, at den nåede at blive færdig, før hun blev indlagt. Det samme gør nok de mange fans, der fire gange tidligere har medvirket til, at Jane Aamund blev årets yndlingsforfatter udnævnt af Bog&Idé.

80-års-fødselsdagen skal fejres ad to omgange: En for de jyske, nære venner og en for børn og børnebørn. Festerne skal holdes på hendes bedstefars gård i Nørre Vinkel, og blandt gæsterne bliver Jane Aamunds to brødre, Asger og Bjarke, der har været en stor støtte under den hårde sygdom.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.