Knusende sejr: Siumut bliver Grønlands største parti

Det socialdemokratiske parti har fået mere end 40 procent af stemmerne, mens rivalerne i IA får knapt 35.

Knusende sejr: Siumut bliver Grønlands største parti

Socialdemokratiske Siumut stormer frem ved landstingsvalget og bliver atter Grønlands største parti. Regeringspartiet IA løber til gengæld ind i en regulær vælgerlussing.

Det fremgår af officielle tal fra det webbaserede valgsystem Qinersineq, der er udviklet for Grønlands selvstyre.

Siumut har fået 42,8 procent af stemmerne, mens det venstreorienterede IA må nøjes med 34,4 procent. Landsstyreformand Kuupik Kleist har da også erkendt sit valgnederlag.

- Jeg er ansvarlig for vores valgresultat. Valgnederlaget kan forklares med de nødvendige beslutninger, vi har truffet, siger Kleist til avisen Sermitsiaq.

Avisen skriver, at oppositionsleder og Siumut-formand Aleqa Hammond på et pressemøde onsdag vil præsentere sin slagplan for de kommende forhandlinger om at danne en koalition.

Hammond peger på flere årsager til, at hendes parti er gået imponerende 16,3 procentpoint frem, mens IA og Kuupik Kleist er rutsjet 9,3 procentpoint tilbage.

- Det var utilfredshed med den ledelsesform, der har været praktiseret, siger hun til Sermitsiaq.

- Det har været for stor lukkethed omkring råstofprojekter og problemer i fiskeriet og manglende nybyggeri uden for Nuuk, der afgjorde valget, tilføjer hun.

Hvis det nu lykkes Aleqa Hammond at samle tilstrækkelig opbakning blandt de andre grønlandske partier, kan hun blive Grønlands første kvindelige regeringschef.

I 2009 afløste hun Hans Enoksen på lederposten i Siumut efter partiets nederlag ved landstingsvalget, der også medførte det første politiske magtskifte i Grønland i 30 år.

Udfordringerne er enorme for den kommende grønlandske regering. På den ene side handler det om storskalaprojekter og råstoffer, mens arbejdsløshed, dårlig uddannelse og elendige sociale forhold også trænger sig på.

Der er cirka 40.000 stemmeberettigede på Grønland, som har en befolkning på omkring 57.000 mennesker.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.