Kobbertyve koster Banedanmark millioner

Endnu engang er tyveknægte stukket af med kostbare kobberkabler. Regningen ender hos skatteyderne.

Kobbertyve koster Banedanmark millioner

- Vi er oppe i millionklassen.

Sådan lyder vurderingen fra Banedanmark på spørgsmålet om, hvor mange penge langfingrede kobbertyve med brækjern og kabelsakse har kostet dem i de senere år.

- Det er et problem, som vi nu har døjet med gennem flere år, og det har efterhånden kostet os flere millioner kroner, siger Ole Løkkegaard, teamleder i strømafdelingen i Banedanmark.

Natten til tirsdag skete det igen.

Tyveknægte stak af med en større mængde kobberkabler fra sporene ved Gammel Ellebjerg Station, og det har skabt forsinkelser og sure miner i den københavnske morgentrafik på S-toglinje A.

- Vi har fået stjålet cirka 70 til 80 meter kabler, der er gjort fast nede i sporene. Man har gjort sig store anstrengelser for at fjerne kablerne, for det tager tid, og man skal bruge brækjern, kabelsaks eller andet kraftigt værktøj, siger Ole Løkkegaard.

- Når man fjerner de her kabler, kan vi ikke bruge vores signaler til noget, og så kan vi ikke køre tog, tilføjer han.

Teamlederen i Banedanmark anslår, at værdien af de stjålne kabler ligger et sted mellem 40.000 og 50.000 kroner.

- Men det er jo ikke noget mod den samfundsmæssige forstyrrelse. Der er forsinkelser derude resten af dagen og rigtigt mange mennesker, der er kede af det. Det kan man ikke gøre op i penge, siger Ole Løkkegaard.

Som modsvar på de mange tyverier er Banedanmark begyndt at erstatte sine kobberkabler med mindre kostbare materialer såsom jern og aluminium.

Banedanmark regner med, at kablerne på Gammel Ellebjerg Station er erstattet og retableret i løbet af tirsdag eftermiddag.

/ritzau/