Køb af kampfly kan ende med en ekstraregning

Amerikansk dollarkurs kan få prisen på kampfly til at stige mærkbart, når Forsvarets fly skal udskiftes.

Beslutningen om, hvilket kampfly Danmark skal købe til at erstatte de gamle F-16-fly, er efter planen blot få måneder væk.

Men nu viser det sig ifølge Jyllands-Posten, at indkøbet, der i forvejen bliver en af de største offentlige investeringer i nyere tid, kan risikere at blive flere milliarder kroner dyrere end forventet.

I hvert fald hvis man kigger til vores naboland Norge, der netop nu risikerer at stå med en milliarddyr ekstraregning for de selvsamme kampfly, som også i Danmark står som favorit til at blive landets næste kampfly.

Siden Norge i 2008 besluttede at købe de amerikanske kampfly Joint Strike Fighter, er dollarkursen nemlig steget med 20 procent, og dermed risikerer Stortinget i Norge at skulle betale 20 procent mere for de samme fly.

Mere konkret kan det med den nuværende dollarkurs betyde en prisstigning på 14 milliarder norske kroner - fra 68 milliarder til 82 milliarder for 52 kampfly.

Spørger man professor ved Institut for Økonomi på Aarhus Universitet Christian Bjørnskov, står Danmark over for en lignende forholdsmæssig prisstigning, hvis vi som forventet køber et amerikansk fly, fordi dollaren ikke ser ud til at falde foreløbigt.

- Euroen - og dermed kronen - er blevet svækket markant i forhold til dollaren, siden Danmark først begyndte at se på nye kampfly og så op til i dag. Og det betyder alt andet lige, at flyene vil koste langt mere, end man kunne have tænkt sig til for bare nogle år siden, siger Christian Bjørnskov til Jyllands-Posten.

I modsætning til Norge har Danmark dog ikke lagt sig fast på, hvilket fly man skal købe, hvor mange fly vi skal købe, eller hvor meget Danmark overhovedet er villig til at betale for flyindkøbet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.