Danmark

København vil have flyttet ansvaret for kystsikring

Det kræver ny lovgivning, hvis København skal undgå at blive oversvømmet, mener teknik- og miljøborgmester.

Skybrud Foto: Scanpix/Jens Nørgaard Larsen

Skybrud Foto: Scanpix/Jens Nørgaard Larsen

Ansvaret for at sikre danske kyster bør flyttes fra grundejere, der tilfældigvis bor ud til kysten og fordeles på resten af samfundet. Det mener Morten Kabell (EL), der er teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune.

En ny vurdering fra Københavns Kommune viser, at hovedstaden er et af de steder i Danmark, der er i højrisikozonen for at blive oversvømmet under en såkaldt stormflod.

Ifølge Morten Kabell er det nødvendigt at gribe ind og ændre i lovgivningen, så byen kan sikres bedst- og hurtigst muligt.

- Jeg kan ikke sidde som ansvarlig borgmester og se byen gå under vand, siger han.

Lige nu er det grundejernes ansvar at sikre kysten udenfor deres ejendom. Det, mener borgmesteren, er uretfærdigt. Regeringen skal sætte sig for bordenden og koordinere arbejdet, lyder udmeldingen.

- Jeg siger ikke, at regeringen skal betale hele gildet. Men de bør finde en fast og logisk model for, hvordan det hele skal ske, siger han.

Samme opfattelse deler Jakob Haugaard medlem af teknik og miljøudvalget fra Socialdemokratiet.

- Regeringen bør forholde sig til, at det er et samfundsproblem at sikre de danske kyster og især udsatte byområder med mange beboere, siger han.

I sidste uge udkom regeringens samlede kystanalyse. Miljø- og Fødevareministeriet meddelte der, at de vil arbejde på en model for, hvordan udgifterne kan fordeles mellem de grundejere, der får beskyttet deres kyst.

Men det er ikke nok, mener Morten Kabell. Han frygter at se store dele af København under vand, næste gang der er stormflod, hvis der ikke bliver gjort noget med det samme.

- Systemet er groet fast, lyder det fra borgmesteren, hvis kommune nu går i gang med en stormflodsplan, der skal fastlægge, hvordan byen sikres mod stormflod ved med diger og sluser. Den skal være klar til næste år.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.