Københavns bedste shawarma

Det er god PR at være de første. Men det betyder ikke nødvendigvis, at man er den bedste. Den kombination er imidlertid et faktum for Shawarma Grill House. Lige i begyndelsen af Strøget har stedet lavet måske byens bedste shawarma siden 1980. To libanesiske brødrene Arfan og Borhan Mounzer, kom i slutningen af tresserne til København fra Libanon. På det tidspunkt var pølsevognen den eneste mulighed for en hurtig frokost. Det er svært at forestille sig i dag, hvor der ligger en shawarma-bar for hver hundrede meter, man går. – I starten vidste folk ikke, hvad det var. Nogen troede, at her blev solgt chokolade, griner Abubilal Hadi, som er stedets forpagter, men i mange år har været førstemand. Nu vil NORDJYSKES Københavner-redaktion ikke normalt anbefale Strøget som en bemærkelsesværdig seværdighed i hovedstaden. Men da alle besøgende alligevel foretager en større eller mindre strøgtur, forslår vi at lade den indeholde et besøg på Shawarma Grill House. Selvom der næsten altid er travlt – især ved frokosttid, så kommer man ikke til vente længe. De laver en Shawarma på mindre end et minut. Men hvis man ønsker at smage et udvalg af det libanesiske køkkens specialiteter, er det en god idé at have lidt mere tålmodighed. Til gengæld skuffer klassiske salater som hummus, auberginesalat, tabule, tzatziki ikke. Faktisk kan man få en hel tallerken bare med disse for 35 kroner. Og det er lavet fra bunden. Her kommer ingen bøtter ind med forarbejdet mad. I modsætning til mange andre mellemøstlige grillbarer, er shawarmakødet friskslagtet – halal naturligvis – og de marinerer det selv i deres eget køkken med en hel særlig og dybt hemmelig krydderiblanding. – Sommetider får vi henvendelser fra folk, som tror, at de har regnet vores opskrift ud. Men den vil vi ikke give vi til nogen, fortæller Abubilal Hadi, som i øvrigt kan afsløre, at han aldrig spiser shawarma andre steder. – Ikke engang i Libanon. For jeg ved ikke, hvordan de har lavet den. Selvom køen foran kasseapparatet variere i størrelse i løbet af dagen, synes her altid at være en stemning af 'gang i den'. Ordrer og meldinger bliver afgivet højlydt. Stamgæster bliver drillet og skubbet godmodigt til, verbalt eller korporligt. Dem er der mange af. Herunder Anders Fogh Rasmussen, som sidste gang fik sig en shawarma den nat, han blev genvalgt som statsminister. – Vi har mange der kommer igen. Jeg har set folk som unge komme her og få deres første shawarma, for derefter at tage deres børn med. Nu kommer de så med deres børnebørn. Her kommer også mange kendte mennesker, beretter Abubilal Hadi. I det samme defilerer en gråhåret Peter A.G forbi i en hættetrøje med 'Gnags siden '66' som rygmærke. Shawarma Grill House Frederiksberggade 36 1459 Copenhagen K Tlf.; +45 33126323 Åbent fra klokken elleve formiddag til tre om natten. I weekenden til fem-seks om morgenen.