Københavns Kommune bøjer sig i kamp med andelsforening

Afgørelse fra statsforvaltningen konkluderer, at Københavns Kommune ikke kan håndhæve en 100 år gammel klausul

Statsforvaltningen har vurderet, at Københavns Kommune ikke kan diktere priserne på Grøndalsvænge andelsforenings boliger. Dermed slutter en halvandet år lang fejde mellem kommunen og andelsforeningen.

Uenigheden opstod, fordi foreningen i 2004 ændrede sine vedtægter, hvor salgsprisen på andelsboligerne fik lov til at følge den almindelige prisudvikling minus fem procent.

Det betød, at andelsboligpriserne derefter ændrede sig i takt med den almindelige prisudvikling. Modsat tidligere, hvor en over 100 år gammel servitut forhindrede grundenes værdi i at påvirke andelsboligernes salgspriser.

Københavns Kommune blev først opmærksomme på vedtægtsændringerne i 2014. Ifølge andelsforeningen er det baggrunden for uoverensstemmelsen med kommunen.

Andelsboligforeningen fra Københavns Nordvestkvarter henvendte sig derfor til Statsforvaltningen i september 2014 efter fem måneders kamp med kommunen.

Afgørelsen falder i god jord hos formand for andelsforeningen, Bjarne Jepsen.

- Udtalelsen fra Statsforvaltningen er klokkeklar. Efter statsforvaltningens opfattelse kan Københavns Kommune ikke lovligt håndhæve forbuddet mod fortjeneste ved salg af andele i Andelsboligforeningen Grøndalsvænge, siger Bjarne Jepsen.

Statsforvaltningen vurderede nemlig, at servitutten ikke kan håndhæves, da andelsforeningen købte sig fri af Københavns Kommune i 2004.

Derudover vurderede statsforvaltningen også, at det ikke er kommunens opgave at sikre billige boliger.

Juridisk set har Københavns Kommune mulighed for at tage sagen videre til domstolene, men overborgmester Frank Jensen (S) sagde allerede i foråret, at kommunen vil følge Statsforvaltningens anvisninger. Det holder han stadig fast i.

- Med den klare vurdering, der ligger nu, er det kun ét for os at gøre - nemlig at sige, at nu ophører kommunen med at håndhæve servitutten. Det betyder, at vi nu trækker en streg i sandet, så borgerne på Grøndalsvænge kan komme videre med deres liv, siger Frank Jensen i en skriftlig kommentar.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.