Københavns Kommune vil tvinge udsatte børn i institution

Udsatte børn risikerer at blive understimuleret ved at gå hjemme, og derfor skal de tvinges i daginstitution.

Ritzau
Indvandrerbørn Foto: Scanpix/Palle Hedemann
13. juli 2016 13:33

Socialt udsatte børn under fem år, der ikke kommer i daginstitutioner, er markant dårligere stillet end jævnaldrende institutionsbørn.

Derfor skal der nu være mulighed for at tvinge børnene væk fra hjemmet og i institution.

Sådan lyder et forslag fra overborgmester Fransk Jensen (S), Københavns Kommune.

En analyse fra kommunens velfærdsanalyseenhed viser, at cirka 700 af de i alt 2000 hjemmegående børn kommer fra fattige familier med ikkevestlig baggrund.

- Børn, som ikke har dansk som modersmål, bliver sat bagud fra starten, hvis de går derhjemme til de er seks år. Det vil vi gerne lave om på, siger Jonas Bjørn Jensen.

Han er børne- og ungdomsordfører for Socialdemokraterne i Københavns Borgerrepræsentation.

- Vi har foreslået, at sundhedsplejen får nye redskaber. Så er der hårdere midler at tage i brug, hvis vi i sidste instans vurderer, at det er skadeligt for børnene at gå derhjemme, siger Jonas Bjørn Jensen.

Han fortæller, at det kun er aktuelt, hvis sundhedsplejen bliver mødt af en helt lukket dør og forældre, der ikke vil samarbejde.

Københavns Kommunes overborgmester, Frank Jensen, understreger på samme måde i en pressemeddelelse, at det kun vil være i meget få tilfælde, at det såkaldte forældrepålæg vil blive aktuelt. Dialog altid vil være at foretrække, siger han.

- Det her handler ikke om, at kommunen skal bestemme, hvordan du opdrager dine børn.

- Men vi ved, at især et manglende sprog har alvorlige konsekvenser for børns trivsel og uddannelsesmuligheder, og det går ikke - alle børn skal have en chance for at klare sig godt, siger Frank Jensen.

I 2011 vedtog Folketinget, at tosprogede børn omkring tre år kan tvinges i børnehave, hvis en sprogvurdering viser, at barnet har behov for sprogstimulering.

Alligevel er det første gang, at overborgmester Frank Jensen foreslår at bruge forældrepålægget på små børn.

- Det er et redskab, vi tidligere har benyttet meget få gange i socialfagligt øjemed, men der har børnene været betydeligt ældre. Det har været, hvis børn ikke kommer i skole, eller hvis børn begår kriminalitet eller laver hærværk, siger han.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...