Købmand jubler: Ny pantaftale booster nordjysk ølsalg

Det bliver dyrere for dig at købe øl og sodavand ved grænsen - rigtig god aftale, mener nordjysk købmand

Jan jæger fra Spar i Øster Brønderslev ser frem til, den nye  pantaftale træder i kraft. Arkivfoto

Jan jæger fra Spar i Øster Brønderslev ser frem til, den nye pantaftale træder i kraft. Arkivfoto

ØSTER BRØNDERSLEV: Grænsen for, hvornår det kan betale sig at køre over grænsen efter øl og sodavand, bliver flyttet, når der bliver indført pant på de dåser, der er købt på den tyske side af grænsen. Og det er godt nyt for danske købmænd, mener næstformanden for De Samvirkende Købmænd, Jan Jæger.

- Vi har jo altid sagt, at vi har de her grænser for, hvornår det kan betale sig at handle ved grænsen. Førhen var det omkring Aarhus, og de sidste år er den flyttet næsten helt op til Aalborg. Men med den her aftale tror jeg, den ryger ned til Aarhus igen, siger Jan Jæger, som selv er Spar-købmand i Øster Brønderslev. Det fortæller DR Nordjylland.

Med den nye aftale bliver hver dåse købt i Tyskland 19 øre dyrere i fremtiden. Nemlig 1 krone i pant og 19 øre i tysk moms. Kronen får man igen i den danske pantautomat - men ikke de 19 øre i moms.

Handler man ofte i Tyskland, kan man vælge dåser med tysk pant - og så får man refunderet hele beløbet. Men så skal de tomme dåser også afleveres i Tyskland.

Jan Jæger mener, det er en rigtig god aftale for Danmark.

- For hvis der kommer pant på dåseøl dernede, så vil forbrugerne tage derned færre gange. Jo mindre det kan svare sig, jo færre gange kører de også derned, siger Jan Jæger til DR Nordjylland.

Og især i Nordjylland vil ølsalget få et boost, mener han.

- Jeg skal nok lige have udvidet mit flaskerum med en halv gang. For det er klart, jeg forventer, når jeg ligger helt oppe i Vendsyssel, så kan det ikke svare sig at køre til Tyskland. Så jeg skulle jo gerne få noget mersalg, og dermed også mere pant, siger Jan Jæger.

Den nye pant bliver indført, når det danske retursystem er udbygget til at kunne tage imod dåserne fra grænsehandlen. Det bliver sandsynligvis i 2018.

- Den største hurdle bliver nok at håndtere, hvor meget pant der kommer ind til os. Dansk Retursystem skal til at lave noget logistikarbejde. De skal til at måle på alle vores maskiner, hvor meget pant der kommer ind nu og hvor meget der kommer i fremtiden, når der kommer tysk pant, siger Jan Jæger til DR Nordjylland.

Vi køber hvert år 600 millioner dåser øl og sodavand hos grænsebutikkerne.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.