Danmark

Kød-kur øger risiko for blodpropper

Risikoen for at kvinder bliver ramt af blodpropper stiger med 62 procent, hvis de slanker sig uden kulhydrater

Kød-kur øger risiko for blodpropper

Hvis kvinder forsøger at smide de sidste bikini-kilo til sommerferien ved at droppe kulhydrater og i stedet spise masser af protein, øger de risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Et nyt studie fra Sverige viser, at risikoen for at blive ramt af en blodprop stiger med 62 procent for kvinder, som slanker sig ved at spise mere kød og droppe kulhydrater som brød, pasta og ris.

Ifølge slankebladet I Forms hjemmeside, forsøger cirka 25 procent af svenskerne at styre vægten ved at spare på kulhydraterne.

- Nu viser data sort på hvidt, at de kvinder, der øger deres risiko for hjerte-kar-sygdomme allermest, er dem, der barberer ned på kulhydraterne, siger læge og foredragsholder Jerk W. Langer til I Form.

At man kan tabe sig hurtigt ved at udelukke kulhydrater fra sin kost, har ellers været en løsning for både danske og svenske kvinder, der har kæmpet med lidt ekstra på sidebenene.

Men ifølge den svenske undersøgelse stiger risikoen for blodpropper, uanset hvilken type protein og fedt man spiser mere af, når man samtidig skærer ned på kulhydraterne.

- Det er formentlig mest det røde og forarbejdede kød, som er problematisk, fortæller Jerk W. Langer.

Hvor det tidligere var de hurtige kulhydrater i form af sukker, hvidt brød og pasta, der fik skylden for overvægt og følgesygdomme som forhøjet kolesterol og blodpropper, viser det svenske studie nu, at et liv helt uden kulhydrater også er farligt.

Jerk W. Langer anbefaler derfor, at man beholder grove kulhydrater i sin kost, i stedet for ukritisk at følge protein-slankekurene.

- Man skal tænke sig godt om, før man også siger farvel til rugbrød, havregryn og andre fuldkornsprodukter. Uden dem kommer man til at mangle kostfibre, sunde fedtstoffer, vitaminer og mineraler, som beskytter én mod hjerte-kar-sygdomme, siger han.

De svenske forskere fulgte 43.396 svenske kvinder i alderen 30 til 49 igennem 15 år.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst