Detailhandel

Kødgryderne på pension

Det danske aftensmåltid er for alvor ved at ændre sig. Fremover vil langt færre danskere bruge en time i køkkenet på selv at snitte salaten, skrælle kartoflerne og skære fedtet af svinemørbraden.

I stedet vil de købe en lun færdigret eller halvfabrikata som salat, der er skåret eller en kartoffel, der er forbagt. Tendensen er dog stadig så ny, at den ikke har fået et dansk navn. På engelsk hedder det "Meal solutions", og det spås ifølge Daglbladet Ringsted en stor fremtid. - Det vil vokse enormt, vurderer konsulent Søren Brandt fra Retail Institute Scandinavia, der er Skandinaviens største videnscenter for detailhandlen. Han har fulgt tendensen fra USA til England, Frankrig og Benelux-landene og ser nu, at udviklingen er kommet til Danmark. - Efterhånden som vi holder op med at lave mad på traditionel vis, udskifter dagligvarebutikkerne kartoflen med færdigsnittede grøntsager og erstatter den lune leverpostej med en færdig sandwich, forklarer han og bemærker, at det kun er starten på udviklingen. Det store potentiale ligger i det, som i udlandet hedder "On the go" - små, lune retter, som man spiser, mens man er på vej. Når det for alvor slår igennem herhjemme, forventer Søren Brandt, at de store supermarkeder vil tage føringen inden for dette marked, fordi det vil blive en meget stor del af dagligvaresalget. Administrerende direktør i Coop Danmark, H.C. Madsen, forbereder sig på, at mange kunder først vælger aftensmad, når de står i supermarkedet. - Hvis vi vil løse kundens problem, skal vi hjælpe med nemme forslag, siger han.