Skolevæsen

Køkkenet laver mad til børn og gamle

Madproduktion til skoler tjener penge til ældreområde

HJØRRING:Køkkenet på Vesterlund er det eneste plejehjemskøkken i Hjørring Kommune. De øvrige plejehjems køkkener er indenfor de senere år alle nedlagt, men på Vesterlund fortsætter man. Måske fordi man har fundet nye veje at skaffe midler til området. I dag fremstiller køkkenet nemlig ikke kun mad til ældre medborgere i Vesterlund-kvarteret, men også mad til skolebørn. - I stedet for at spare fandt vi på at tjene flere penge, fortæller ledende økonoma på Vesterlund, Ingelise Kirkelund. Plejehjemmet Vesterlund er på kontraktstyring med kommunen, så de penge, der tjenes, tilfalder området. I et års tid har køkkenet på Nordens Allé fremstillet frokost til eleverne på Hjørring Private Realskole samt til Hjørring Ny 10. Der bydes blandt meget andet på pitabrød med fyld, winnerburgere og ufoer med fyld. - Når det netop blev de to skoler, så hænger det sammen med, at kommunens skoler alle har en form for madlavning til eleverne. Vi vil ikke gå ind og konkurrere med dem. Vi skal også beregne vores priser, sådan at vi kan sammenligne os med private leverandører. Det betyder, at der i vores priser er indregnet arbejdskraft, varme, lys og husleje, forklarer Ingelise Kirkelund. Skolen tilfreds - Vi er meget tilfredse med ordningen. Det fungerer godt, og eleverne er glade for det, de får, siger lærer på Hjørring Private Realskole, Sanne Stentoft. Børnene i børnehaveklasse og første klasse får lov at bestille maden på forhånd, så de får den leveret i SFO'en. - Der er jo et vældigt pres på, når der skal købes mad og spises på bare 25 minutter, forklarer Sanne Stentoft. Hjørring Private Realskole fik i 2001 bevilget 720.000 kr. til forsøget med skolemaden fra Børnekostpuljen. - Men vi satser på, at det skal blive en fast ordning, siger Sanne Stentoft. Forældrene har mulighed for at ringe særlige bestillinger hos personalet i køkkenet på Vesterlund, hvis barnet ikke tåler bestemte fødevarer. Der leveres også dagligt portioner uden dressing, hvis nogle børn foretrækker det. Foruden forskellig brød med fyld, tilbydes der altid brød uden fyld, grøntsager, frugt, juicer og minimælk. Maden kan altid spises med hænderne, og den er pakket ind, når den sælges. De to implicerede skoler har et samarbejde med Kims Bageri, som lægger bil til udbringningen af maden. Den er nemlig i forvejen godkendt til madkørsel. Fornyelse i hverdagen For de syv fastansatte i køkkenet på Vesterlund har skolemaden været en kærkommen fornyelse af dagligdagen. - Det primære for os er at tilberede mad til plejehjemmets beboere og cafeteriets brugere, men vi kan udnytte kapaciteten bedre og tjene penge ved at lave skolemaden. Kom der flere af den slags kunder, kunne vi lave fleksibel arbejdstid i køkkenet, så man for eksempel tilberedte plejehjemsbeboernes smørrebrød om eftermiddagen, drømmer Ingelise Kirkelund. Hun tilføjer, at den nye type mad giver fornyelse til arbejdsdagen og er med til at holde på det dygtige personale. - Der er også gået helt sport i at fremstille skolemaden så hurtigt som muligt. Vi finder hele tiden på nye og hurtigere måder at gøre det på, siger køkkenlederen. De ældre får også glæde af fornyelsen. Pludselig dukker der pizza-stykker eller pølsehorn op på ta' selv-bordet eller som den lune ret til aftensmaden for plejehjemsbeboerne. Ellers får de ældre mest god dansk mad. - Vi har hver dag mellem 50 og 60 til at spise i vores cafeteria, som for nylig i forbindelse med nybyggeriet ved Vesterlund er blevet udvidet med en halv gang. Alligevel er her helt fyldt hver dag til middag, så der kommer flere og flere brugere, forklarer Ingelise Kirkelund. Foruden den sociale kontakt, så har brugerne også den tryghed, at hvis de udebliver uden at melde afbud, så kontakter køkkenet hjemmeplejen, som undersøger sagen. - Det er mange pårørende også glade for, siger Ingelise Kirkelund. Hun siger, at køkkenet, der åbende i 1980, stort set i alle årene har været truet af lukning. I øjeblikket er der politisk ingen aktuelle planer om at lukke køkkenet: - Men jeg kan jo ikke garantere, at der ikke i fremtiden sker ændringer i den samlede køkkenstruktur i Hjørring Kommune. Der bliver jo flere og flere ældre, og produktionskapaciteten på Centralkøkkenet er ikke stort nok til at klare opgaven med den nuværende produktions- og leveringsform, fortæller formanden for kommunens social- og sundhedsudvalg, Helmuth Zickert.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst

Mest læste