Køl af med hjemmelavet iste

Få te-ekspertens opskrift på den perfekte iste i sommervarmen.

Iste. Arkivfoto

Iste. Arkivfoto

Når sommersolen bager kan et glas iskold iste være en skøn forfriskning. Og det er slet ikke så svært at alve den selv. Jais Lauritsen er vaskeægte teekspert og ejer af en teplantage på Sri Lanka og firmaet Chaplon Tea. Og så har han grundlagt Tivolis tesalon, som årligt serverer mere end 2000 glas iste. Så han må om nogen vide, hvordan man laver en læskende iste. Til 2 glas af den perfekte iste skal du bruge: 2 caféglas Te Koldt vand 2 spsk. sukker Evt. en lime Is - gerne knust - det gør lyhurtigt teen kold og klar i farven Fremgangsmåde: Kog vandet og lad det køle af i tre minutter. Brug gerne vand med så lidt kalk som muligt. Tilsæt 1 spsk. te pr. deciliter varmt vand. Dette er den grund-te, som isteen bygges op på, og som er tre gange kraftigere end normal te. Lad teen trække 3-4 minutter. Fyld 1/3 af hvert glas med te. Tilsæt en stor spsk. sukker til hvert glas og lad det opløse i teen. Hæld koldt vand i den næste tredjedel af hvert glas. Tilsæt eventuelt en skive lime, hvis du godt kan lide din iste lidt syrlig. Fyld til sidst den resterende del af glasset op med is. Man bør servere isteen helt frisklavet og ikke lade den trække i køleskabet natten over, da det kan gøre den bitter.