Udland

Kølen er lagt til et nyt JFK-hangarskib

Ceremoni skyder officielt byggeri af nyt kæmpe hangarskib i gang i Virginia. Det bliver til John F. Kennedy.

USA har egentlig et hangarskib, der hedder John F. Kennedy, men det er en gammel svend.

Indsat i tjeneste i 1968 og USA's sidste hangarskib, som drives med konventionelt brændstof. "Big John", som det er kaldt, sagde i 2007 farvel til flåden og afventer lige nu en beslutning om, hvorvidt det skal skrottes eller forvandles til museum.

Og imens er amerikanerne gået i gang med at bygge et nyt hangarskib, som også skal have navn efter USA's berømte præsident John F. Kennedy, der blev skudt i Dallas, Texas, i 1963.

Lørdag klokken 10.00 lokal tid blev byggeriet at det nye skib officielt sat i gang ved en ceremoni på Newport News-værftet i den amerikanske delstat Virginia.

Med til ceremonien, eller at "lægge kølen", som det kaldes, var 57-årige Caroline Kennedy. Hun er datter af den afdøde præsident og nu USA's ambassadør i Japan.

Desuden var der en række folkevalgte, skriver den lokale presse, og den pensionerede admiral Earl Yates, som har gjort tjeneste på det gamle JFK-hangarskib, var med.

Newport News byggede også det gamle JFK. Her blev kølen lagt i oktober 1964.

Moderne store krigsskibe bygges ikke længere i én proces i én dok som i gamle dage.

Nu bygges de i sektioner, ofte på forskellige værfter, og så svejses de i det her tilfælde sammen på Newport News-værftet.

Men i den amerikanske flåde er traditionen med at "lægge kølen" for at markere starten på byggeriet bevaret.

Det nye hangarskib får kodenavnet CVN 79 og skal være klar i 2022. Det bliver en noget mere moderne udgave end gamle JFK, der gjorde tjeneste i næsten 40 år.

Det bliver USA's andet hangarskib i Gerald Ford-klassen. Det første indsættes, om alt går vel, i tjeneste i april 2016, skriver magasinet seapowermagazine.org, og det hedder USS Gerald R. Ford.

Den ny klasse af atomdrevne hangarskibe er 330 meter lange og kan håndtere 25 procent mere flytrafik end de såkaldte Nimitz-hangarskibe, som USA bruger lige nu.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.