Udland

Kofi Annan inviterer til møde om Syrien

Politiske ledere fra en række indflydelsesrige lande mødes på lørdag i Genève for at drøfte Syriens fremtid.

Kofi Annan inviterer til møde om Syrien

Den internationale mægler, FN's tidligere generalsekretær Kofi Annan, siger onsdag, at han har inviteret til et møde på ministerniveau om situationen i Syrien. Mødet holdes i Genève på lørdag, hedder det i en officiel meddelelse.

Annan siger, at mødet har til formål at bringe voldshandlingerne til ophør og at sikre en fuld implementering af de seks punkter i fredsplanen og at sørge for enighed om principperne for en syrisk ledet politisk omstilling.

I en erklæring, som er udsendt af FN's og Den Arabiske Ligas fælles mægler, skriver Annan, at han har inviteret udenrigsministrene fra de fem største magter, Storbritannien, Frankrig, Kina, Rusland og USA samt Tyrkiet, EU, Irak, Kuwait og Qatar.

Iran blev ikke nævnt i Kofi Annans erklæring.

USA's udenrigsminister, Hillary Clinton, der er på officielt besøg i Finland, siger i Helsingfors, at hun vil gøre alt for at holde sin kalender fri, så hun kan deltage i mødet i Genève.

- Jeg har været i tæt kontakt med den særlige udsending Kofi Annan om mulighederne for at holde et møde, der vil fokusere på en køreplan for en politisk overgang, siger Clinton under sit besøg i Finland.

Mødet i Genève vanskeliggøres af USA og Ruslands meget forskellige holdninger til Syrien. Amerikanerne har aldrig været store tilhængere af præsident Bashar al-Assad, mens Rusland siden sovjettiden har haft nære bånd til styret i Damaskus.

Clinton siger, at hun har talt med Annan tre gange inden for det seneste døgn, og at hun støtter hans plan.

- Vi mener, at hans køreplan indeholder de principper, der er nødvendige for en politisk forvandling i Syrien, og som kan føre til et fredeligt, demokratisk og repræsentativt resultat, der afspejler det syriske folks holdning, siger Clinton.

/ritzau/Reuters