Udland

Kofi Annan trækker sig som mægler i Syrien

FN's generalsekretær Ban Ki-moon meddeler med beklagelse, at Kofi Annan trækker sig fra sin post i Syrien.

Kofi Annan trækker sig som mægler i Syrien

Tidligere FN-generalsekretær Kofi Annan trækker sig som fredsudsending i Syrien med udgangen af august, oplyser FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, torsdag. Det sker samtidig med, at borgerkrigen optrappes.

Ban siger, at han "dybt beklager" Annans tilbagetræden. Kofi Annan blev udnævnt til posten 23. februar. Han har fremlagt en seks-punkts fredsplan, som hverken præsident Bashar al-Assad eller oprørerne har rettet sig efter.

- Kofi Annan fortjener vores dybeste beundring for den uselviske måde han har handlet med sin formidable kunnen og prestige i den vanskeligste og mest utaknemmelige af alle opgaver, siger Ban Ki-moon.

Annan forklarer på et hasteindkaldt pressemøde i Genève, at han træder tilbage sidst på måneden på grund af manglende opbakning og på grund af den øgede militarisering af konflikten.

- Jeg har ikke modtaget den støtte, som sagen fortjener, siger Annan, der forventer, at seks-punkt-planen fortsætter, når han er gået af. Han mener dog, at hans efterfølger må forsøge en ny tilgang for at få løst krisen i landet.

Fredsplanen skulle være begyndt med en våbenhvile, der trådte i kraft 12. april, men den har begge parter i striden ladet hånt om. FN har haft 300 ubevæbnede observatører udstationeret i Syrien, men deres arbejdsvilkår er nu så farlige, at missionen nedtrappes.

Rusland beklager også Kofi Annans beslutning om at trække sig fra posten som udsending i Syrien, siger Moskvas FN-ambassadør torsdag.

- Vi forstår, at det er hans beslutning. Vi beklager, at han har valgt at gøre det, siger ambassadør Vitalij Tjurkin til journalister efter FN's meddelelse om, at Annan trækker sig.

- Vi har støttet Kofi Annans indsats meget stærkt. Han har en måned endnu, og jeg håber, at den måned vil blive udnyttet så effektivt som muligt under disse meget vanskelige omstændigheder.

Tjurkin tilføjer, at han er opmuntret over, at FN-generalsekretær Ban Ki-moon søger en afløser for Kofi Annan.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.