EMNER

Kok gav sig selv en kro i fødselsdagsgave

25-årige Max Vitaljevich laver Rosdahls-inspirerede retter på Saltum Kro.

Kok Max Vitaljevich, 25 år, og kroejer i Saltum. Han er opvokset i området og bor i Saltum.Foto: Martin Damgård

Kok Max Vitaljevich, 25 år, og kroejer i Saltum. Han er opvokset i området og bor i Saltum.Foto: Martin Damgård

Det er en kok med lokal tilknytning, der forærede sig selv Saltum Kro i 25 års fødselsdagsgave. Maxim Vitaljevich - kaldet Max - overtog kroen 1. november få dage efter sin fødselsdag efter Sarah Tara, som havde ledet den i godt to år. Med købet er en drøm opfyldt. - Den har jeg haft, siden jeg kom i lære som 15-årig. Jeg var bl.a. på Skagen Fiskerestaurant. Så der var ikke noget med at turde. Jeg har bare kastet mig ud i det og har købt kroen alene, og her er i hvert fald kunder nok om sommeren, fortæller Max Vitaljevich. Han er fra Ukraine, men har boet i Danmark, siden han var ni. - Jeg har haft hus i Saltum i et par år og jeg gik på Jetsmark Centralskole. Vi boede fem år i Pandrup og jeg har stadig mine forældre i Kaas, så jeg kender området, fortsætter han. Med den ny kok som kroejer har madtempler som Rosdahls og Gl. Vrå Slot indirekte fået et ben inden for i Saltum. Menukortet er inspireret af de steder, i øjeblikket eksempelvis med en fem-retters menu samt vinmenu med bl.a. hjemmerøget laks, vagtelæg og grillet kalvemørbrad. Og det er ikke så mærkeligt. Max Vitaljevich fortæller, at han har været køkkenchef på Gl. Vrå Slot og at han har arbejdet et årstid som kok hos Rosdahls. Han blev udlært i 2003. - Mine priser er lavere, end de skulle være, for det er nødvendigt. Men det er simple ting, jeg serverer. Der er bare gjort noget ekstra ud af dem, og vi står også fra morgenstunden og bager brød. Men til sommer skal vi også have smørstegt rødspætte. Forleden spurgte en efter smørrebrød. Det kunne vi ikke klare, men hidtil har vores gæster været tilfredse og nogle gæster bestilte konfirmation, dåb og bryllup, så jeg er kommet godt i gang. Den nye kroejer fortæller også, at han har hjælp i køkkenet og af to tjenere, men at han regner med, det vil blive nødvendigt med endnu en kok og flere folk til sommer. Ud over menukortet er også kroens indre ændret noget. Indretningen er blevet mere stilren og Etly Klarborg, Moseby, udstiller nisser og Erik Blichfeldt, Pandrup, malerier.